Dostupni linkovi

Strana štampa o izborima u Srbiji


Sve su prilike da se prijetnja od rastućeg nacionalizma u Srbiji raspršila, sukus je pisanja svjetskih novina o izborima u Srbiji. Kako sada stvari stoje, pobjednika će odlučiti Ivica Dačić, nasljednik Slobodana Miloševića na mjestu predsjednika Socijalističke partije Srbije.

Mora da se bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević smješka u grobu, piše danas londonski "Independent". Skoro deset godina nakon što je svrgnut, njegovi politički nasljednici su vrlo blizu povratka na vlast. Ivica Dačić će naime odlučiti ko će u Srbiji vladati, jer njegovi glasovi mogu pomoći Borisu Tadiću da uvede Srbiju u Evropu. "Independent" konstatira da je današnja Srbija ekonomski i vojno slaba, tako da eventualni dolazak Radikala na vlast ne bi automatski značio povratak u košmarne devedesete, ali dodaje da bi oni ipak mogli stvoriti glavobolje, ne samo za susjedne zemlje, već i za Evropsku uniju i NATO.

Za početak, radikalska vlada u Beogradu bi se svojski trudila da stvori što više haosa na Kosovu. Drugo, usredsredili bi pažnju i na Republiku Srpsku u BiH, kao tradicionalnu metu srpskih nacionalističkih težnji, i, treće, Radikali bi dalje ojačali postojeće savezništvo Srbije i Rusije, a možda i ponudili Kremlju da otvori vojne baze na teritoriji Srbije, piše "Independent".
Takav razvoj događaja bi praktično uništio zajedničku strategiju EU i NATO-a prema Balkanu, koja počiva na ideji da je najbolje obuzdati sukobe i međunacionalne netrpeljivosti manje-više simultanim prijemom čitavog regiona u zapadne institucije. Kako stvari sada stoje, piše "Financial Times", sve bi se moglo završiti s regionom podijeljenim na veliki prozapadni i mali proruski blok, što bi bio turoban scenario, koji bi podrazumijevao povratak na dane kada je Balkan bio igračka suprotstavljenih sila.

"Dayli Telegraph" piše kako se čini da se u Srbiji "prijetnja od rastućeg nacionalizma, podgrijanog nedavnim osamostaljenjem Kosova sinoć raspršila". Kratko vrijeme pred nama i Radikali i Demokratska stranka udvaraće se političkom nasljedniku pokojnog autokrate Slobodana Miloševića, predsjedniku Socijalista Ivici Dačiću. Uz predizborni slogan "Ustani Srbijo!", Socijalisti djeluju kao prirodni saveznik narodnjačke koalicije, ali Dačić nije odbacio mogućnost da njegova partija pruži podršku i Tadićevim Demokratima, dodaje Telegraph.

I "Guardian" konstatuje da je pobjedom proevropskih snaga na izborima Srbija odbacila, kako se čini, "oštro odstupanje od Evrope", ali dodaje da bi sudbina Srbije mogla biti zapečaćena tek na političkim dogovorima koji slijede.

U njemačkim se novinama najprije ističe iznenađenje da su izbori protekli mirno, a prednost Tadićeve stranke tumači se neizlaskom radikalnih glasača na izbore. S obzirom na nedovoljan broj glasova svakog bloka pojedinačno spekulira se da Srbiju čeka ili nestabilna proevropska Vlada ili za kratko vrijeme novi, vandredni izbori, ukoliko Radikali budu insistirali da Vladu sastave oni. Većina koja je izašla na izbore izabrala je Evropu, piše FAZ, ali da li će ta zemlja i zaista krenuti evropskim putem zavisi od rezultata političkih pregovora koji slijede.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG