Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Balkan ubzrano ide ka Evropi


Skopje

Makedonija kao država će sarađivati sa svakom demokratskom i legitimnom Vladom Republike Srbije. Makedonija je sused Srbije i naravno da će uvek poštovati odluku srpskog naroda. Ovo je prva reakcija makedonske Vlade posle jučerašnjih parlamentarnih izbora u Srbiji.

Upućuje se pozitivna poruka da izbori u ovom regionu konačno postaju ono što trebaju biti, odnosno oni su praznik demokratije i procedura izabiranja onih koji će upravljati državama, kažu u Vladi.
"Ovime Balkan potvrđuje da se njegov marš ka Evropi, njegovo koračanje ka ekonomskom i demokratskom razvitku i dalje odvija punim kapacitetom i punom parom," izjavio je portparol makedonske Vlade Ivica Bocevski.
U kabinetu predsednika države kažu da će pobeda koalicije Borisa Tadića pridoneti stabilizaciji regiona. Što se tiče interesa Makedonije, oni ističu da će se pobedom Demokrata izbeći radikalizacija procesa demarkacije granice sa Kosovom, iako je i srpski predsednik Tadić na nedavnom samitu u Ohridu rekao da se ne slaže da Makedonija i Kosovo sami odlučuju o ovom pitanju.

Eksperti, pak, kažu da i pored pobede Demokrata, neće biti nekih velikih promena u politici severnog suseda. Problem vide u nedostatku demokratizacije srpskog društva u celini:
"To je ono što nas destabilizira. To što se ne može reorganizovati srpsko društvo. Smanjiti uticaj Radikala, jer je upravo kombinacija Srpske pravoslavne crkve i Radikala ta koja generiše s vremena na vreme nestabilnost na Balkanu. To je unutra, u duhu srpskog društva, u genu srpske nacije. To je ozbiljan problem, njima trebaju državnici koji će preseći pupčanu vrpcu između srpske nacije i kosovskog mita, a to je veoma teško," kaže Jovan Donev, direktor Instituta Evro Balkan.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG