Dostupni linkovi

Rezultati pokrajinskih i lokalnih izbora


Predsednik Pokrajinske izborne komisije Slobodan Nadrljanski saopštio je da će zvanični rezultati o izborima na području Vojvodine biti saopšteni tokom dana. Ipak, prema podacima sa kojima je sinoć izašao izborni štab DS-a, lista "Za evropsku Vojvodinu" osvojila je 34 odsto glasova, odnosno 23 mandata i time odnela pobedu na pokrajinskim izborima. SRS osvojila 30 odsto glasova, tj. 20 mandata, a koalicija "Zajedno za Vojvodinu - Nenad Čanak" osvojila 8,3 i pet mandata. Isto toliko dobila je Mađarska koalicija, dok će SPS imati četiri, a Demokratska stranka Srbije tri. Liberalno-demokratska partija sa 4,34 odsto glasova nije prešla cenzus u pokrajini.


Na lokalnim izborima u Beogradu, prema do sada obradjenim podacima, najviše glasova dobila je lista "Za evropski Beograd-Boris Tadić" 39,7 odsto, saopštila je Gradska izborna komisija. Ova lista trebalo bi da ima 45 odborničkih mandata od ukupno 110 mesta u Skupštini grada. Drugoplasirana je Srpska radikalna stranka sa 32,8 odsto glasova i 38 mandata. Koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija dobila je 13 mandata, slede LDP sa osam i kolicija SPS-PUPS-JS koja će u novom sazivu gradske skupštine imati šest mandata.


U Novom Sadu, prema podacima DS, najviše glasova na izborima za Skupštinu grada osvojila je Koalicija "Za evropski Novi Sad" 32 odbornička mesta. Srpska radikalna stranka imaće 24 odbornika, Zajedno za Vojvodinu devet, Grupa građana Maja Gojković sedam, Demokratska stranka Srbije pet i Mađarska koalicija će imati jednog odbornika.

Na lokalnim izborima u Nišu, Demokratska stranka koja je nastupila samostalno osvojila je najviše odbornika. U izbornom štabu DS saopšteno je da su od 61 odbornika osvojili 20 mandata, SRS 18 mandata, G17 plus i SPS po sedam, DSS-NS šest i LDP tri.

Prema podacima Izbornog štaba koalicije "Zajedno za Kragujevac- G17 plus", ta koalicija je, na lokalnim izborima osvojila je 42 mandata od ukupno 87. Na drugom mestu je SRS koja je osvojila 18 mandata, dok je na trećem lista "Za evropsku Srbiju- Boris Tadić" sa 13 mandata.


Na lokalnim izborima u Čačku, najviše glasova dobila je lista "NS-DSS-Velimir Ilić" koja je osvojila 29 odsto glasova. Lista "Za evropski Čačak - Boris Tadić" dobila je 17,8, SRS 15,1.

Na jugu Srbije u opštinama Preševo i Bujanovac, posle četiri godine pauze, Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija ponovo preuzima lokalnu vlast, pokazuju prvi rezultati.

XS
SM
MD
LG