Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić će imati stabilnu Vladu


Čedomir Čupić

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Cupić za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da će Boris Tadić, uz podršku Liberalno demokratske stranke i stranaka nacionalnih manjina imati stabilnu Vladu.

RSE: Da li su rezultati, po kojima blok koji okuplja Boris Tadić vodi na ovim izborima, iznenađujući za vas?


Čupić: Jednim delom jesu. Nisam mislio da će biti baš ovoliki procenat. iako sam smatrao da su dva poslednja poteza, potpisivanje Sporazuma za stabilizaciju i asocijaciju sa EU i sporazum sa Fiatom, pokazali da građani neće tek tako lako da ispuste nešto što otvara perspektivu sa najrazvijenijim zemljama sveta. Drugi momenat je da se kod demokrata, naročito kod predsednika, pojavila jedna vrsta odlučnosti, i verovatno je to kod građana delovalo. Da bi bilo vrlo opasno da se udaljavamo od najrazvijenijih zemalja sveta, imajući u vidu šta se dešavalo kada smo sa tim zemljama ulazili u konflikte.

RSE: Šta nam govore ovi rezultati kada je u pitanju buduća Vlada. Da li će stranka Borisa Tadića imati stabilnu Vladu?


Čupić: Prema ovim rezultatima on će imati stabilnu Vladu, jer tu možemo da računamo Demokratsku stranku, LDP i stranke nacionalnih manjina. To je ono što može da napravi jednu stabilnost od demokratskog bloka.


RSE: Šta nam govore rezultati kada je u pitanju pozicija prema međunarodnoj zajednici i regionu?


Čupić: Mislim da je ovo sada jasna orijentacija da Srbija ide prema Evropi, da će ubrzano raditi na savladavanju standarda, a pretpostavljam da će ovo i za Evropu biti jedna radosna vest pošto je ona u poslednjih mesec dana pokazala jednu otvorenost, pa čak mislim da će Evropa možda i skratiti put Srbije približavanju, odnosno, možda čak i ulasku u EU.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG