Dostupni linkovi

Formiranje Vlade je neizvesno


William Montgomery
William Montgomery

William Montgomery, bivši ambasador SAD u Srbiji i Hrvatskoj za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da su Demokratska stranka i G17 plus postigli delimičan izborni uspeh i da ostaje vrlo neizvesno ko će formirati Vladu Srbije.

RSE: G-dine Montgomery, proevropska koalicija Borisa Tadića osvojila je 38,7 odsto glasova - ovo su još preliminarni rezultati – porazivši tako svog najvećeg rivala, Srpsku radikalnu stranku, koja je osvojila 29,1 odsto glasova. Jesu li ovi rezultati iznenađujući?


Montgomery: Mislim da rezultati pokazuju delimičan uspeh Demokratske stranke i G17 plus. Oni su uspeli da ubede veći deo birača da je njihov proevropski put taj pravi kurs, ali bih ukazao na nekoliko stvari. Pre svega, izlaznost je bila sedam odsto manja nego na predsedničkim izborima. Dakle, oni nisu uspeli da motivišu isti broj ljudi da izađu na parlamantarne izbore. Mislim da je to odsudno važno jer kako sada stvari stoje, Radikali, DSS i Socijalistička partija imaju 127 mandata. Dakle, te tri partije, sve tri stranke nacionalističke orijentacije, imaju većinu, iako neznatnu i mogu da formiraju Vladu. Dakle, iako smo videli veoma dobar rezultat za Borisa Tadića, ostaje veoma neizvesno ko će formirati Vladu. Drugo, rezultati pokazuju da je zemlja podeljena – otprilike fifty-fifty – između onih koji podržavaju politiku Demokratske stranke i njenih koalicionih partija i onih koji podržavaju Radikale i partije slične orijentacije, kao štoje DSS i Socijalisti. Rezultat te duboke podeljenosti biće po svoj prilici veoma dug proces pregovora i formiranja Vlade. Po mom mišljenju, dve su mogućnosti: jedna je radikalska vlada, sa DSS-om i Socijalističkom partijom, a druga koaliciona vlada Demokraske stranke, ali da bi Demokrati formirali vladu, moraće da se nagode ili sa Socijalističkom partijom ili Koštuničinim DSS-om. Koštuničina stranka je pretrpela najveći poraz, izgubivsi otprilike trećinu svojih mandata iz prošlih izbora. Tadićevu poruku o nužnosti evropskih integracija prihvatila je trećina Koštuničinih članova. Bio je to skoro direktan transfer glasova iz DSS u Demokratsku stranku.


RSE:
Sta mislite o Socijalističkoj partiji Srbije koja je sada taj jezičak na vagi i koja je već nagovestila mogućnost da se pridruži i jednom i drugom bloku?


Montgomery:
Da, to je tačno. Ne znam šta bi oni mogli tražiti za uzvrat ako bi ušli u koaliciju sa Tadićem, ne vidim ni kakvu će politku voditi, kakav stav će zauzeti kad dođe do pitanja ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, na primer, da li će glasati za ratifikaciju tog ugovora ili ne. Dakle, vlada sa njima može biti potencijalno nestabilna.


RSE: Da li biste savetovali Tadiću da uđe u koaliciju sa njima ili ne?


Montgomery: Mislim da će to zavisiti od rezultata mogućih pregovora sa tom partijom, od onoga šta budu bili principi te stranke i kakvi budu bili njeni zahtevi - razumni i prihvatljivi ili ne. Dakle, ogovor nije ni DA ni NE. Zavisiće od toga šta pokažu pregovori, ako do njih dođe.

XS
SM
MD
LG