Dostupni linkovi

Vreme isteklo za Koštunicu?


Dragan Šutanovac
Dragan Šutanovac

Dragan Šutanovac, potpredsednik Demokratske stranke za Radio Slobodna Evropa kaže kako Listi za evropsku Srbiju, uprkos odličnom izbornom rezultatu, nedostaje od pet do osam poslanika da bi formirali Vladu.

RSE: Da li je ovaj rezultat za demokrate malo iznenađujući, da li šte očekivali ovo?

Šutanovac: Moram da kažem da sam ja političar koji od samog početka ove kampanje govori da će Srbija napokon imati jasnu vladu sa evropskom orijentacijom i da sam bio u ubeđenju da ćemo mi kao “Lista za evropsku Srbiju” sa manjinama imati većinu u parlamentu. Nažalost, faliće nam 5-6 ili možda 7-8 poslanika za takvu vladu, ali ne manje sam radostan, imajući u vidu da smo napokon stavili konačan pečat na devedesete, onemogućili smo sve one koji su želeli da restauriraju 90-godine u 21 veku. To je možda na ovim izborima bio i najveći domet. Ubeđen sam da napokon kao što je vaša medijska kuća Slobodna Evropa, da je Srbija slobodna da se kreće ka toj istoj Evropi.


RSE: Gde ćete potražiti tih 5-6 mandata koji vam nedostaju. Da li će to biti LDP Čedomira Jovanovića?

Šutanovac: Moram da kažem da su sada svi, uslovno rečeno, na političkom tržistu, da mi nećemo ni na koji način da odustajemo od naše politike, što je najbitnije jer smo ove glasove dobili na osnovu politike koju vodimo. Svi koji budu spremni da isprate našu politku su dobrodošli. Ne očekujem da bilo ko iskaže želju da ima mandatara u ovoj vladi izuzev nekoga ko je sa “Liste za evropsku Srbiju”. Tako da ćemo u te razgovore ući veoma relaksirano i mislim da će Srbija napokon imati stabilnu vladu pune četiri godine sa punim demokratskim kapacitetom i odličnim rezultatima jer velika i dobra perspektiva je pred nama.

RSE: A da li postoji mogućnost da se i u novoj vladi nađe Vojislav Koštunica i DSS?

Šutanovac: Mislim da je za Vojislava Koštunicu vreme isteklo, da politički DSS ne predstavlja više ikakvu političku figuru u Srbiji. Naprosto ta stranka je sa Novom Srbijom dobila desetak odsto, što je tek duplo više nego što je dobio Čedomir Jovanović. Hoću da kažem da mislim da je vreme da se u tim strankama porazgovara o unutrašnjoj strukturi, o politici koju vode i o ljudima koji te stranke vode, pa ćemo tek onda moći da razgovaramo i vezano za buduću vladu.

XS
SM
MD
LG