Dostupni linkovi

Tema Evrope opasna po Srbiju


Beograd, proslava potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u Beogradu, 29. april 2008
Beograd, proslava potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u Beogradu, 29. april 2008

Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom obeležen je u Srbiji manifestacijama i uličnim akcijama kojima su nevladine organizacije ukazale na važnost poštovanja evropskih vrednosti. Iako skupovi nisu imali politički karakter, negde se tumače kao kršenje tišine uoči nedeljnih izbora.

Srbija je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju napravila iskorak ka Evropi, međutim, brojni primeri kršenja ljudskih prava i netolerancije prema svim vrstama različitosti nameću pitanje koliko je ona daleko od evropskih vrednosti.


Akcijom pod nazivom "Pravac Evropa", aktivisti nevladine organizacije Građanske inicijative ukazalli su u Beogradu na evropsku pesrpektivu Srbije i podsetili građane na antifašističku borbu. Istovremeno, Evropski pokret, na punktovima u gradovima širom Srbije, delilo je materijal i razgovarao sa građanima o evropskim vrednostima. Suzana Đorđević iz Građanskih inicijativa:

“Pre svega da ne zaboravimo ono što se dešavalo 1945., da ne zaboravimo da je milion i po ljudi i građana bivše SFRJ dalo svoje živote da bismo mi danas živeli bolje. Čini mi se da se o tome u Srbiji dovoljno ne govori, da se ne govori dovoljno o fašizmu, da smo to nekako zaboravili. Drugi cilj ove akcije je Dan Evrope, koji je iznikao iz Dana pobede nad fašizmom. Ova akcija nije političkog karaktera, ova akcija ima za cilj da promoviše evropske vrednosti i da pokaže pravac u kome treba da se krećemo.”


Maja Bobić
, zamenica generalnog sekretara Evropskog pokreta:

“Želimo samo da informišemo građane o Danu Evrope, o Evropskoj uniji, istorijatu, nekim važnim jubilejima. I da se mi ipak priključimo toj proslavi koja postoji na evropskom nivou i da pokažemo da pokažemo da jesmo deo Evrope.”

Iako akcije nevladinih organizacija nisu imale nikakve politički karakter, u Beogradu i nekim drugim gradovima Srbije ocenjene su kao kršenje tišine uoči izbora koji se održavaju u nedelju. Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević:

“Upravo su me obavestili iz Novog Sada, tamo Evropski pokret i druge nevladine ogranizacije organizuju proslavu Dana Evrope. Biće balona, biće dece koja će pevati i igrati, avion će nadletati. Tako su planirali, ali je onda komunalno grada Novog Sada to zabranilo jer je izborna tišina, a niko nema nameru ništa da govori tamo.”


Suzana Đorđević, Građanske inicijative:


“Prilikom izvođenja akcije Pravac Evropa, pripadnici uprave Kalemegdanske tvrđave pokušali su u nekoliko navrata da prekinu akciju tražeći nam dozvolu za održavanje ovog skupa. Mi smo skup uredno prijavili Ministarstvu odbrane.”


Miljenko Dereta
, izvršni direktor Građanskih inicijativa:


“Očigledno je da je tema Evrope postala opasna po Srbiju, što je dobar znak, znači da se prima. Nezamislivo je da se Dan pobede ne slavi, nezamislivo je da se Dan Evrope ne slavi.”

….Pariz, London, Madrid, Big Ben, Berlin, Raška, Novi Sad…Bajaga, Beograd, Stonsi, Budimpešta, Dunav, Prag…


I dok se Beogradom ipak širila Oda radosti, učestali incidenti, primeri raspirivanja nacionalne i verske mržnje, govora mržnje i netrpeljivosti prema različitostima ukazuju na to da će Srbija morati još puno toga da uradi kako bi dostigla evropske vrednosti. Miljenko Dereta:


“Mi živimo u jednoj zemlji u kojoj je ostrašćenost prešla granicu normalnog, i u kojoj ja mislim da se bolest ozbiljno širi sa jedne strane, a mi sa druge strane smo sve zdraviji i zdraviji.”


Dan Evrope ustanovljen je kao dan sećanja na Šumanovu deklaraciju, kojom je pre 57 godina započet proces evropskih integracija. Na pitanje koliko je Srbija danas deo ovog procesa odgovara i Srećko Šekeljić iz Evropskog pokreta mladih, i građani Beograda:

“Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju vratili smo se na put koji je narod Srbije gradio tokom čitavih devedesetih.”

“Poštovanje evropske tradicije i onoga što Evropa nosi čini nas danas bližim Evropi nego što je to bilo pre par godina, ali u svakom slučaju današnji dan treba da nam pokaže put za sutra.”

“Srbija jeste deo Evrope teritorijalno, na neki način mi jesmo u Evropi, međutim čini mi se da smo još daleko od tih vrednosti koje treba da usvojimo.”

“Mislim da je svaki dan sve bliža, a možda i na sate da se meri. Da budemo svoj na svome i gotova stvar, da smo tamo!”

XS
SM
MD
LG