Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Projekat za studente završnih godina


Podatak da 70 odsto studenata nikada nije bilo u prilici da putuje u inostranstvo navelo je čelnike Evropskog pokreta u Srbiji, Skupštinu grada Beograda i austrijsku ambasadu u u Srbiji, da po četvrti put raspišu konkurs 'Putuj u Evropu' za studente završnih godina

beogradskog univerziteta starosti do 26 godina. Kakva su iskustva, ali i potrebe mladih visokoškolaca iz Srbije da odlaze u Evropu.

Podatak da 70 odsto studenata nikada nije putovalo u inostranstvo možda najbolje ilustruje stanje srpskog društva ili bolje rečeno posledice iz prethodne dve decenije. Do sada je 600 mladih ljudi, u okviru projekta 'Putuj u Evropu', proputovalo starim kontinentom. Jedan od njih je i Nikola Živković:

"Kada ne putujete vi mislite da je u toj Evropi budućnost, da tamo živite i radite. No, shvatili smo jednu drugu stvar, da tamo možete otići i videti kako to izgleda, kako su ljudi realizovali neke sitne i krupne ideje na jednostavan način, a potom to doneti u svoj grad i svoju zemlju i sa malo entuzijazma to i primeniti."

Poražavajući je podatak da 70 odsto studentske populacije nikada nije napustilo Srbiju, kaže Radmila Hrustanović koja ispred grada Beograda daje podršku projektu putovanja studenata u Evropu:

"Smatram da je Nikola jedan veliki srpski patriota. On je prošle godine prvi put u životu, sa 24 godine, otišao da vidi kako izgleda ta razvijena Evropa, a onda vrlo lako doneo odluku da, iako je sve to divno i krasno, on želi da živi u Srbiji i da sve svoje što ima, a to je znanje koje je stekao na fakultetu, stavi na raspolaganje svojoj državi i svom zavičaju."

Veliki broj mladih u Srbiji, dakle, vrlo retko putuje u inostranstvo zbog viznog režima. Od ove nedelje 17 zemalja EU odlučilo je da izdaje besplatne vize za građane Srbije. Uskoro se može očekivati i objavljivanje takozvane 'Mape puta' za uvođenje Srbije u bezvizni režim sa EU, kaže vicepremijer Božidar Đelić:

"Da se više uopšte ne postavlja pitanje koliko košta viza. Taj cilj ćemo postići do kraja godine, a u međuvremenu očekujem da će sve zemlje članice šengenskog sporazuma, ima ih 23, pridružiti ovim 17 zemalja. Dakle, ostalo je još šest zemalja da se pridruži."

I sam Đelić je nekada kao student koristio pogodnosti studenstkog putovanja:

"To se ne zaboravlja, spavao sam na onim mrežama u hodnicima. Pametan interrejlovac uvek sa sobom ima tri stvari u rezervi – malo novca u kešu, dobro sakrivenog da ne bi bilo problema, sapuna i toalet papira. To su tri bazične stvari koje dobar interrejlovac uvek mora da nosi sa sobom."

Evropski pokret u Srbiji, Skupština grada Beograda i austrijska ambasada u Srbiji, dakle, i ove godine po četvrti put, raspisuju konkurs 'Putuj u Evropu' za studente završnih godina beogradskog univerziteta starosti do 26 godina, kaže Vojislav Milošević, menadžer projekta:

"Osnovni kriterijumi za prijavljivanje su, govorim o najboljim studentima, da to budu završni studenti i apsolventi fakulteta u Srbiji, starosti do 26 godina sa prosečnom ocenom preko 8.5. Prednost će svake godine imati oni studenti koji nisu putovali u zemlje zapadne Evrope, ili nisu nikad putovali, a najčešće oni studenti koji nemaju pasoš."

Sve dodatne informacije o ovom projektu mogu se dobiti i na internet adresi www.Putujmo u Evropu.org.

XS
SM
MD
LG