Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska i Mađarska nadaju se pobjedi proevropske opcije u Srbiji


Hrvatska i Mađarska nadaju se pobjedi proeuropske opcije na nedjeljnim izborima u Srbiji jer obje zemlje smatraju da se "milenijski pothvat" europskog udruživanja ne može završiti bez uključenja jugoistoka Europe, izjavili su u petak u Budimpešti hrvatski i mađarski predsjednik Stjepan Mesić i Laszlo Solyom.
Mesić je s mađarskim domaćinom Solyomom razgovarao o bilateralnim odnosima i stanju u regiji, osobito s obzirom na skore izbore u Srbiji gdje neizvjesnu utrku vode radikali i proeuropske snage.
"Nadamo se da će europska opcija u nedjelju pobijediti", rekao je Solyom i dodao "bez obzira na ishod podržavamo srpsku proeuropsku orijentaciju, a nastojat ćemo na najvišoj razini održati kontakte s bilo kojom vladom".
"Očekujemo da pobijede snage koje žele Srbiju na europskim standardima, proeuropsku Srbiju okrenutu euroatlantskim integracijama jer se milenijski projekt udruživanja Europe ne može završiti bez JI Europe. Zato je Srbiji mjesto u EU", kazao je Mesić koji je u jednodnevnom posjetu Mađarskoj.
Dvojica su predsjednika razgovarala i o stanju na Kosovu novoj europskoj državi koju su dvije zemlje zajedno priznale 19. ožujka.
"Nužno je očuvanje jedinstva Kosova, a nazočnost EULEX-a mora se proširiti na cijelo Kosovo", rekao je mađarski predsjednik.
Misiji Europske unije na Kosovu protive se kosovski Srbi.
"Od novoga Ustava očekuje se snažna zaštita prava kosovskih manjina", rekao je mađarski predsjednik.
Mađarska ovih dana obilježava 4. obljetnicu ulaska u EU i hrvatski je predsjednik sudjelovao i na svečanoj konferenciji "Zajedno na više načina", a sastao se i s predsjednicom parlamenta Katalin Szili.
Bilateralni su odnosi dviju zemalja tradicionalno dobri a manjine u njima kvalitetno zaštićene, složili su se predsjednici.
XS
SM
MD
LG