Dostupni linkovi

Sukobi u Libanonu ne prestaju


Beirut, 7. maj 2008.
Beirut, 7. maj 2008.

U Libanonu, treći dan za redom sukobi militantnog Hezbollaha koji uživa podršku Irana i Sirije i provladinih snaga koje podržava Zapad. Sukobi su započeli kada je lider Hezbollaha Hassan Nasrallah ustvrdio da je Vlada objavila rat toj skupini pošto je odlučila uvesti red u telekomunikacijski sustav i poduzela korake protiv privatnih telekomunikacijskih mreža koje vodi ta islamistička skupina. Reporteri izvještajavaju da prosirijska militantna skupina drži nekoliko dijelova grada, te da je onemogućeno emitiranje državne televizije. Međunarodni Crveni križ je izvijestio da je tokom jučerašnjih borbi poginulo najmanje 10 ljudi.

Čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah je izjavio da je libanonska Vlada objavila rat njegovoj militantnoj šijitskoj skupini proglasivši njegovu privatnu telekomunikacijsku mrežu nezakonitom prijetnjom državnoj sigurnosti. Tijekom Nasrallahovog govora koji je televizija s tajnog mjesta izravno prenosila, Bejrutom je odjekivala pucnjava iz pješačkog naoružanja kojom su pristaše Hezbollaha pozdravljale njegove izjave. Čelnik Hezbollaha se rijetko pojavljuje u javnosti zbog straha od izraelskog atentata. Ustvrdio da Vladu Fuada Siniore zapravo vodi antisirijski političar Walid Jumblatt.

"Ovo je objava i pokretanje rata protiv onih koji pružaju otpor a u ime i u interesu Amerikanaca i Izraelaca,"
rekao je Nasrallah. Posljednji izvještaji govore da Hezbollahovi borci kontroliraju veći dio zapadnog Bejruta, da su prekinuli emitiranje provladine TV stanice i zapalili urede vodećeg dnevnika.

Zbog nemira, zatvoren je i međunarodni aerodrom. Analitičari ističu da sadašnje scene podsjećaju na vrijeme građanskog rata u Libanonu sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Neki izvještaji također tvrde da je predsjednik parlamenta Saad Hariri u kućnom pritvoru u svojoj rezidenciji, te da je njegov saveznik Walid Jumblatt zabarikadiran u svom domu, dok je premijer Fuad Siniora opkoljen u svom uredu. Hariri, koji je sunnit, poziva na dijalog medju suprostavljenim stranama, odluku Vlade o telefonskom sustavu naziva nesporazumom, a zalaže se za što brži izbor predsjednika države .

"Predlažem uspostavljanje nacionalnog dijaloga koji bi vodio konačnom izboru predsjednika države Emila Lahouda u koga Nasrallah ima povjerenje zbog njegove neutralnosti, patriotizma i sposobnosti da rješeva ovako osjetljiva pitanja,"
poručuje Hariri.

Zbog situacije u Libaononu Saudijska Arabija zatražila je hitan sastanak Arapske lige, Ujedinjeni narodi pozivaju na smirivanje stanje. Washington upozorava Hezbollah da prekine s razornim djelovanjem.

Otvoreno je pitanje da li će libanonska vojska koja do sada nije sudjelovala u uličnim borbama, biti uvučena u njih. Ako se to dogodi realna je opasnost izbijanja sukoba po sektaškim osnovama, a što bi u konačnici moglo voditi sukobu širih razmjera.
XS
SM
MD
LG