Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moraju se izbjeći podjele u medijima


Miklos Haraszti

Predstavnik Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, Miklos Haraszti u četvrtak je u Sarajevu izjavio kako je medijska sloboda u BiH, "ponovno u opasnosti, uprkos napretku koji je ostvaren u prethodnom periodu". Tokom konferencije o slobodi medija, koju je organizirala Misija OSCE-a u BiH, Haraszti je upozorio kako se moraju izbjeći podjele u medijima, pogotovo na nacionalnoj osnovi.

Osvrćući se na posljednje događaje poput ekonomskog i političkog napada na javni emiter RTVBIH, zatim napade na medije uopšte, ali i novinare pojedinačno, Miklos Haraszti zaključuje da u BiH postoje dvije struje: ona koja nastoji rasparčati medijsku strukturu kako bi mogla manipulirati medijima, i ona čija je vizija integracija medija i stavljanje u službu izgradnje demokratskog društva:

„Put naprijed vodi prema integraciji na nacionalnom, odnosno državnom nivou. Možda će biti neophodno pojednostavljivanje strukture javnog emitera, ali je potrebna centralizacija strukture na državnom nivou koja će služiti kao garancija mira u ovoj regiji.“

Novinarka Rubina Čengić podsjeća da danas ima više slobode u medijima nego u doba socijalizma kada su informacije cenzurisane, ali primjećuje da se u toj slobodi mediji nisu baš najbolje snašli ocjenjujući da se uklapaju u cjelokupnu sliku današnjeg bh. društva:

„Živimo u vremenima nezrele demokracije kad nijedna institucija nije do kraja demokratska i onda je apsurdno očekivati od medija da oni sami budu do kraja demokratski. Valjda svi odrastamo, pa tako i mediji.“

Šef Misije OSCE-a u BiH Douglas Davidson takođe vjeruje da je ključ u jakoj medijskoj kući koja će zagovarati objektivno novinarstvo:

„Bojim se da je jedan od razloga koji stvaraju prepostavke za napad na medije upravo to što se mediji dijele duž etničkih linija. Građani u RS-u u našem istraživanju kažu da najviše vjeruju RTRS-u - njihovoj entitetskoj televiziji. U Federaciji bismo vjerovatno dobili odgovor da je to FTV. Po meni bi najbolji odgovor bio da građani vjeruju državnoj televiziji umjesto entitetskim i smatram da je bolje imati jedinstvenu medijsku scenu od ove današnje jer bi se time dala veća šansa za objektivno, a ne nacionalno obojeno novinarstvo.“

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Miklos Haraszti svojevremeno je predložio konkretno rješenje:

„Trebalo bi što prije uspostaviti zajednički news room koji bi služio svim građanima ove zemlje, u koji bi svi građani imali više povjerenja i imali bi jedne vijesti.“

Cijeneći interese političara koji imaju suprotstavljenu viziju medijskog prostora u BiH, Haraszti se slaže da bi međunarodna zajednica morala uzeti više učešća u ovom pitanju, barem kada je riječ o pravnoj reformi kako bi se stvorile pretpostavke za uređenje medijskog prostora. Moraju se izbjeći podjele u medijima, pogotovo na nacionalnoj osnovi, a novinari trebaju više sarađivati na uspostavljanju slobode medija, poručuje Haraszti.

  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

XS
SM
MD
LG