Dostupni linkovi

Putin novi ruski premijer


Dmitrz Medvedev i Vladimir Putin
Dmitrz Medvedev i Vladimir Putin

Ruski parlament izabrao je danas za novog premijera Vladimira Putina, koji je najavio borbu protiv inflacije i smanjenje poreza u naftnoj industriji.

Državna Duma podržala je Putinovu kandidaturu sa 392 glasova "za" i 56 "protiv". Komunisti su bili jedini koji su glasali protiv Putinove kandidature, a uzdržanih nije bilo.

Novi ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je juče svečano inaugurisan, nominirao je Putina za predsjednika Vlade odmah nakon što je položio zakletvu. Medvedev je u obraćanju poslanicima kazao da će Putin kao premijer imati ključnu ulogu u realizaciji zadataka za razvoj Rusije do 2020. godine. Ponovio je kako će raditi u tandemu s novim premijerom, te da će njihova saradnja u budućnosti sve više jačati.

Prihvatajući dužnost predsjednika Vlade Ruske Federacije Putin je rekao da će se njegov kabinet u narednim godinama zalagati za smanjenje inflacije na jednocifrenu brojku. Investitori kažu da je inflacija najveći ekonomski problem Rusije, pošto su cijene u prva četiri mjeseca ove godine porasle za 14,3 odsto, što opet izaziva strah od socijalnih nemira.
Rusija je ušla u desetu godinu snažnog ekonomskog rasta, a prema Putinovim obećanjima izrečenim danas u Parlamentu, zemlja će ove godine prestići Veliku Britaniju kao šesta najveća privredna sila u svijetu po kupovnoj moći. Novi ruski premijer je pozvao na smanjenje poreza u naftnoj industriji, koja se često žali da joj veliki nameti otežavaju povećanje proizvodnje, i dodao da zemlja treba investirati u inostranstvu.

"Siguran sam da će Rusija postati jedan od svjetskih finansijskih centara,"
izjavio je danas najpopularniji ruski lider.
U samouvjerenom govoru, Putin je rekao da se Rusija preobrazila u "drugačiju zemlju" od kada je on 1999. godine nekoliko mjeseci bio premijer, nakon čega je u dva uzastopna mandata bio izabran za predsjednika.

Analitičari tvrde da će ovlasti premijera sada biti proširene pošto je Putin preuzeo tu dužnost i da bi on praktično mogao vladati Rusijom zajedno s predsjednikom.
XS
SM
MD
LG