Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moguća pobeda Radikala i ekonomske posledice


Beograd, građani slave potpisivanje Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju Srbije sa EU, 29. april 2008.

Ukoliko Srbija zaustavi kretanje prema EU u slučaju dolaska Radikala na vlast, kako će to uticati na strane kreditore i investitore? Da li bi pobeda Radikala bila signal zapadnom kapitalu da zaobiđe Srbiju i uputi se u susedne zemlje?

O tome za RSE govori Richard Eames, analitičar britanskog Economist Intelligence Unita.

Eames:
Ako na delu bude bila jasna pobeda Radikala, ako oni budu predvodili Vladu, verovatno će doći do izvesnog pritiska na kurs dinara, a odraziće se to i na pad akcija na berzi - videćemo kog intenziteta će biti ovaj efekat. Dugoročnije posmatrano, ne može se precizno reći da li će se pobeda Radikala odmah znatno odraziti na rast, s obzirom da su, kad je privredni rast u pitanju, u igri ne samo lokalni nego i i globalni faktori, kao što su stopa rasta u Evropi i aktuelna svetska finansijska situacija. U smislu ekonomske politike, teško je dati prezicnu prognozu. To će zavisiti i od toga sa kim bi Radikali formirali vladu. Radikali su, kad je u ptanju ekonomska politika, još uvek nepoznanica.

RSE: Oni smatraju da Srbija može da profitira tako što će imati još tešnje ekonomske veze sa Rusijom, uz istovremeno održavanje privredne saradnje sa Zapadom. Čini li vam se ovo realističnim?

Eames: U slučaju pobede Radikala, ja ne verujem da će zapadni investitori i kompanije već prisutni na srpskom tržistu požuriti da odu iz zemlje, ali može doći do zastoja novih investicija jer će stranci verovatno zauzeti stav: sačekaj i vidi kako će se stvari odvijati. Mislim da će radikalska vlada, u slučaju da dođe na vlast, voditi računa o tome da ne tera zapadne investitore koji su već u Srbiji, ne verujem da će biti u njenom interesu da ih plaši i rasteruje. Kad je o Rusiji reč, mislim da ćemo u energetskom sektoru videti intenzivirano prisustvo te zemlje u Srbiji, ali to je činjenica na koju neće uticati ovakav ili onakav sastav vlade, ova ili ona partija koja će formirati vladu. Drugo, osnaženo prisustvo Rusije u energetskom sektoru nije ni za koga iznenađenje i ono se neće osetiti samo u Srbiji nego i u celoj jugoistočnoj Evropi. Stopa ruskih investicija u Srbiju do sada je bila relativno niska, ali će se uvećavati – posebno u sektoru energije.

RSE: Mislite li da će zapadni investitori verovati radikalskoj vladi, da će bez ikakve dileme investirati u Srbiju?

Eames: Sasvim je sigurno da su poslednjih meseci i nedelja mnogi zapadni investitori u dilemi da li da ulažu u Srbiju, a oni koji su već tamo da li da šire svoje investicije. Dakle, zastali su i da iščekuju šta će se dogoditi, tako da je verovatno mnogo projekata “na čekanju”. Ta situacija će verovatno potrajati neko vreme zato što nismo sigurni koliko dugo će trajati formiranje vlade –može trajati i dva-tri meseca, do avgusta ili septembra. Drugo, zapadni investitori osećaju veću sigurnost sa Koštunicom i njegovom partijom jer su sarađivali sa ministrima iz sektora ekonomije iz te stranke, ali Radikali su im, kao što sam rekao, u sferi ekonomije, potpuna nepoznanica. Siguran sam da bi zapadni investitori više želeli da na vlasti vide prozapadni, proevropski blok partija, ali nije mnogo verovatno da će se to dogoditi. Veći deo ove godine verovatno ćemo videti usporavanje zapadnih investicija zato što kompanije žele da osmotre kako će se razvijati poltička situacija.

RSE: Koji nivo stranih investicija godišnje Srbiji treba da bi imala stabilnu ekonomiju i da li su zapadni investitori spremni da ulažu toliki kapital ako na vlast dođe gospodin Nikolić?

Eames: Teško je reći preciznu cifru, ali Srbiji su neophodne strane investicije iz najmanje dva razloga: prvo, kako bi modernizovala različite sektore ekonomije i kako bi ostvarila snažnije izvozne performanse. Drugo, strane investicije neophodne su Srbiji i zbog njenog visokog spoljnotrgovinskog deficita. Ako zapadni kapital zaobiđe Srbiju, ona bi morala da pozajmljuje novac da zapuši tu rupu, što postaje sve teže i teže zbog sve nepovoljnije globalne finansijske situacije. Dakle, u interesu je Srbije da nastoji da privlači strane investicije. Poslednjih godina u tom smislu zemlja je postigla zavidne rezultate i privukla rekordnih 4 ili 5 milijardi dolara, ali ne verujem da ćemo ove godine videti išta slično, nivo investicija biće znato niži.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG