Dostupni linkovi

Delić za RSE: Pomagao sam haškim istražiteljima


Božidar Delić
Božidar Delić

Penzionisani general Božidar Delić potvrdio je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa da je sarađivao sa tužilaštvom Haškog suda, ali je i dodao da se nikada nije pojavio na suđenju Ramušu Haradinaju zato što za to poziv nije niti dobio. Delić je funkcioner Srpske radikalne stranke i potpredsednik Skupštine Srbije.

Dileme koje je u vezi sa njegovim kontaktima sa Haškim tribunalom postavio dnevnik „Blic“, nameću potrebu za objašnjenjem – prvo, da li Radikali koji ne priznaju rad Tribunala sa istim sarađuju i drugo, da li je Sud u Hagu zaista iskoristio sve mogućnosti u dokazivanju optužbi protivu Ramuša Haradinaja.

Penzionisani general Božidar Delić, uprokos tome što je po sopstvenom priznanju iznetom tokom njegovog svedočenja u korist odbrane Slobodana Miloševića potrošio „gotovo 3.000 sati“ radeći na prikupljanju dokumentacije potrebne Haškom tužilaštvu, i dalje insistira:


„Lično ja nikada ne bih imao nikakav kontakt sa Tribunalom!“


Dnevnik „Blic“ u izdanju od četvrtka ujutro preneo je da je Delić posebno sarađivao na istrazi slučaja haških optužbi protiv Ramuša Haradinaja. Podsećamo Haradinaj je 4. aprila oslobođen optužbi za zločine počinjene nad nealbancima na Kosovu.

Delić ne krije da je u istrazi zločina koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova pomagao haškim istražiteljima. Kaže da je to obavljao u periodu pre nego što je penzionisan – dok je bio aktivno vojno lice – praktično po naredbi, te da su svim njegovim razgovorima sa haškim istražiteljima prisustvovali predstavnici Saveta za saradnju sa Haškim sudom. Njih je, dodaje Delić, posebno zanimao slučaj Ramuša Haradinaja:


„Negde pri kraju su tražili nešto posebno za Haradinaja. Ja sam pitao zbog čega baš za Haradinaja, a odgovoreno mi je da nemaju vremena za nekoga drugoga iz OVK. ’Imamo šansu da zatvorimo jednog od tih velikih i značajnih njihovih komandanata. Pošto za njega imamo najviše elemenata dajte ono što imamo za njega’, to mi je rečeno. Ja sam i to odradio.“


RSE:
Da li je trebalo da se Vi pojavite kao svedok na suđenju Ramušu Haradinaju?


Delić: Oni mene mogu da pozovu samo preko države, preko Ministarstva pravde. Ministarstvo pravde bi moralo da ima tu dokumentaciju. Do mene nikada nije stigao niti jedan, jedini poziv.


Međutim, sam general Delić nikada se nije pojavio pred Sudom. Portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Olga Kavran objasnila nam je da se od toga, nakon razgovora sa Delićem, odustalo, iako je tužilac Dejvid Re i pred samim Sudom najavio njegovo svedočenje:


„Mogu da kažem da je on prvobitno bio na spisku svedoka za predmet ’Haradinaj’. Međutim Tužilaštvo ga nije na kraju pozvalo. Taj spisak se u toku suđenja može i promeniti i to je normalna situcija na svim suđenjima. Tako da on nije bio pozvan kao svedok i nije bio plaćen kao ekspert Tribunala, kako stoji u tekstu koji je objavio ’Blic’.“


Iz nekih krugova vlasti u Beogradu su ranije kritikovane da nisu pokazale dovoljan nivo kooperativnosti u obezbeđivanju dokaza u slučaju Haradinaj. Takođe, sada se otkriva da su na saradnju sa tim sudom (istina u slučajevima vezanim samo za zločine počinjene nad Srbima) bili spremni i neki od onih koji, poput Šešeljevih Radikala među kojima je i general Delić, ne priznaju rad međunarodnog suda.

XS
SM
MD
LG