Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fiat počinje proizvodnju u Kragujevcu


Potpisivanje Memoranduma o strateškoj saradnji Kragujevca i Fiata, Foto: Branko Vučković

Gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović, i potpredsednik grupe "Fiat" Alfredo Altavila potpisali su danas danas Memorandum o strateškoj saradnji Kragujevca i italijanske kompanije koji treba da omogući efikasnu realizaciju projekta vrednog 700 miliona eura.

"Fiat" će u Kragujevcu proizvoditi 300.000 automobila godišnje od čega će 95 odsto izvoziti na tržište Evropske unije. Pre potpisivanja memoranduma predsednik Srbije Boris Tadić, potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić zajedno sa poznatim glumcima i pevačima, provozali su trideset “Fiatovih” modela ulicama Kragujevca. Tom spektaklu prisustvovalo je više hiljada građana koji su uzvikivali “Živela Srbija” “Srbija je Evropa” i mahali zastavama Srbije, Italije i Evropske unije.

Kragujevac i Torino od danas su ponovo zajedno, a "Fiat" je od danas u "Zastavi". Memorandumom koji je danas potpisan između grada Kragujevca i "Fiata" predviđeno je ulaganje "Fiata" u "Zastavu" u iznosu od 700 miliona eura i proizvodnja 300.000 vozila godišnje uz zapošljavanje 10.000 novih radnika.

U dokumentu je posebno naglašeno da će Kragujevac dobiti status “slobodne carinske zone” što će "Fiatu", ali i svim drugim investitorima, omogućiti bescarinsku proizvodnju i izvoz u Evropsku uniju i pre nego što Srbija postane njena članica.

"Fiat" će u prvoj fazi realizacije projekta investirati u Kragujevcu 600 miliona eura, a država Srbija će učestvovati u zajedničkoj investiciji sa 100 miliona eura, kako bi se u naredne dve godine obezbedili svi tehničko-tehnološki preduslovi za proizvodnju dva potpuno nova modela A i B klase, čija će svetska promocija tek uslediti. Do tada će se u "Zastavinim" proizvodnim pogonima intenzivirati proizvodnja srpske verzije modela "punto" koji će se na tržištu EU prodavati pod "Fiatovom" oznakom.

Planirano je da se, do kraja 2009. godine, proizvodnja u "Zastavi" poveća čak 20 puta u odnosu na prošlogodišnjih 12.350 vozila, a da 2011. godine godišnji nivo proizvodnje dostigne 300.000 automobila od kojih će više od 90 odsto biti plasirano na tržištu Evropske unije. Kragujevac će zauzvrat italijanskoj kompaniji obezbediti besplatnu infrastrukturu i besplatno građevinsko zemljište za proširenje kapaciteta kao i oslobađanje od svih lokalnih taksi i poreza u narednih deset godina.

Nakon potpisivanja Memoranduma, potpredsednik "Fiata" Alfredo Altavila izjavio je da je veoma radostan što je došao u grad koji ga je dočekao bilbordom na kome je pisalo “Dobro došli kući” istakavši da je posao sa "Zastavom" jedan od najbitnijih projekata za njegovu kompaniju i njenu globalnu strategiju:

"Današnji dan je zaista bitan za "Fiat", ovo je za nas jedan od najbitnijih projekata kada govorimo o globalnoj strategiji. Ovde u Kragujevcu, u Srbiji, rodiće se dva nova automobila, dva nova modela koja će se odavde prodavati u celom svetu."

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je okupljenim građanima i gostima Kragujevca, koji su prisustvovali potpisivanju, da je ponosan što se "Fiat" vraća u "Zastavu" i što će na taj način biti rešeni višegodišnji problemi automobilske industrije u Srbiji:

"Mnogi su mislili da nikada nećemo uspeti, ali kada je predsednik Markione pre nekoliko dana došao u moj kabinet rekao da je retko gde video ovako sposobne radnike i stručnjake i da je ponosan što "Fiat" ponovo želi u budućnost sa "Zastavom" bilo mi je puno srce. Zato je Srbija suštinski važna i za Evropu i zato Srbija, kao što nikada neće odustati od svog Kosova, nikada neće odustati od svoje evropske budućnosti."

Pre potpisivanja Memoranduma predsednik Srbije Boris Tadić, potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić zajedno sa poznatim glumcima i pevačima, provozali su trideset "Fiatovih" modela ulicama Kragujevca.

Tom spektaklu prisustvovalo je više hiljada građana koji su uzvikivali "Živela Srbija", "Srbija je Evropa" i mahali zastavama Srbije, Italije i Evropske unije.

Odmah nakon što je "Fiat" najavio preuzimanje kragujevačke fabrike automobila i kompanija "Iveko", koja posluje u okviru grupe "Fiat", objavila je da želi da postane većinski vlasnik i da nastavi proizvodnju kamiona manje nosivosti u kragujevačkoj fabrici "Zastava kamioni" u kojoj već ima 34 odsto vlasništva.

Pored toga, predstavnici "Fiata" su najavili da će njihovi kooperanti investirati u Srbiju još 500 miliona eura kroz privatizaciju domaćih fabrika auto delova i izgradnju novih proizvodnih pogona auto komponenti, čime bi ukupna vrednost investicije dostigla 1,2 milijarde eura. Zbog svega toga, razumljivo je što je Kragujevac, u utorak 6. maja spektakularno proslavio Dan grada i gradsku slavu - Đurđevdan. U godini u kojoj Kragujevac slavi 190. godišnjicu od proglašenja za prvu prestonicu savremene Srbije, Kragujevac ponovo postaje srpski Detroit.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG