Dostupni linkovi

Nova velika vojna parada u Moskvi


Ruski vojnik ispred rakete Topolj M spremne za paradu 9. maja
Ruski vojnik ispred rakete Topolj M spremne za paradu 9. maja

Tačno 17 godina nakon što je posljednji tenk protutnjao Crvenim trgom, Rusija će 9. maja, na tradicionalnoj vojnoj paradi povodom pobjede u Drugom svjetskom ratu, ponovo svijetu pokazati svoj vojni arsenal.

Kako javlja dopsnica RSE iz Moskve Kler Big, to za mnoge nije iznenađenje, jer u nedjelji kada će se u Kremlju dogoditi istorijska politička promjena. Rusija ponovo prihvata simbole sovjetske prošlosti, dok istovremeno pokušava da dodatno ojača svoj imidž u svijetu.

Prvi put nakon 17 godina Crveni trg će ponovo ugostiti paradu tenkova i projektila, ovoga puta uključujući i nove Topolj M interkontinentalne balističke rakete i S 300 odbramebeni sistem koji Rusija uveliko prodaje Iranu. Devetog maja više od 30 aviona i helikotpera proletjeće iznad vojne povorke. Parada će početi u trenutku primopredaje dužnosti aktuelnog predsjednika Vladimira Putina, koji će nakon dva mandata ustupiti dužnost novoizabranom predsjedniku Dmitriju Medvjedevu. Putin je juče članovima svog kabineta saopštio odluku da će Rusija na dan pobjede protiv nacizma svijetu ponovo pokazati svoj vojni arsenal:

Ovo nije mahanje sabljom ili prijetnja bilo kome. Imamo sve što nam treba. Ali ova će parada pokazati da smo ojačali naše odbramebene kapacitete, da smo sposobni da branimo naš narod, naše građane, naša dobra i vrijednosti."

Parada će biti održana u sedmici istorijske političke promjene. Vladimir Putin postaće novi premijer, a Dmitirij Medvjedev novi predsjednik Rusije. Politički analitičar Dmitrij Oreskin smatra da je vojna parada na dan pobjede jedan od brojnih poteza koje je Vladimir Putin preduzeo da bi oživio obilježja sovjetske imperije i njene slavne prošlosti.

Veliki broj ljudi, koji su vezani za vojnu tradiciju Rusije i koji smatraju da Zapad želi da ih zarobi i pretvori u sluge, imaju bolan osjećaj da su ruski tenkovi zauvijek zaključani. Pa, zašto onda da im ne pokaže te tenkove, zašto da ne prodefiluju Crvenim trgom? Treba ih pustiti da to vide, da puste po koju suzu i da se smire.

Devetog maja će Crvenim trgom marširati 8.000 vojnika u novim uniformama sa motivima iz sovjetske epohe, ali i vremena carske Rusije. Nove uniforme dizajnirali su vrhunski ruski kreatori, a njihovu izradu odobrio je lično Putin.

Činjenica je da su Rusi, a i sam Putin kao bivši KGB agent, emotivno vezani za sovjetski period. Planirano je da u Rusiji ponovo počne proizvodnja i prodaja čuvene igračke medvjeda Miše koji je bio maskota Olimpijskih igara u Moskvi 1980. Štaviše, organizatori Zimskih igara koje će biti održane 2014. u Sočiju namjeravaju da predlože da medvjed Miša bude maskota i tih igara. Koliko su Rusi emotivno vezani za period SSSR-a pokazuje i rekord koji je po gledanosti u tamošnjim bioskopima postigao kultni film ,,Ironija sudbine".

Sociolog Boris Dubin komentariše namjeru Putina da spoji ono što je kroz istoriju bilo nespojivo, tekovine sovjetske i carske Rusije. Dubin kaže da taj prinudni brak treba svijetu da pokaže svu snagu Rusije kroz istoriju:

,,Te stvari su daleko od toga da su opasne. Nema dileme da su svi ti simboli i poruke pokušaj da se modernizaciji Rusije da novi podsticaj. Potencijal i želja za reformama trenutno je izuzetno mala. Ovo je možda način da se dobar dio populacije uvjeri kako su promjene ipak moguće.”

XS
SM
MD
LG