Dostupni linkovi

Katastrofalne posljedice ciklona u Mianmaru


Posljedice ciklona Nargis
Posljedice ciklona Nargis

Mianmarska Vlada objavila je da je broj poginulih u ciklonu Nargis narastao na najmanje 15.000. Razmjeri katastrofe natjerali su vojnu huntu da prihvati međunarodnu pomoć kako bi se ublažila humanitarna kriza ogromnih razmjera.

Broj poginulih mogao bi biti još veći, jer se tek uspostavljaju veze sa postradalim područjima. Razmjeri ciklona koji je pogodio Mianmar su katastrofalni, pa je i vojna hunta shvatila da sama ne može osigurati potrebnu pomoć stanovnicima svoje zemlje i apelirala na međunarodnu zajednicu da se pomogne.

Paul Risly, glasnogovornik UN programa za hranu, ističe kako njihovi timovi javljaju da je oko 90 kuća razoreno, da su "posebno ugroženi djeca, starci, a veliki je broj ranjenih." "Za sve ove ljude trebamo skloništa sa svom potrebnom hranom i vodom za piće," istaknuo je Risly.

Prve informacije o tragičnim posljedicama ciklona dao je u ponedjeljak navečer po srednejevropskom vremenu ministar vanjskih poslova Mianmara. Glavni tajnik UN Ban Ki-moon obećao je pomoć Svjetske organizacije.

Danas se očekuje prva pošiljka hrane iz Tajlanda, Indija šalje dva broda sa humanitarnom pomoći. Pomoć stiže iz EU i Kine, a vojna hunta je spremna primiti pomoć i iz Sjedinjenih Država.

No, dio humanitarnih organizacija ističe da njihovi aktivisti još uvijek čekaju da im režim u nekadašnjoj Burmi odobri vize za ulazak u zemlju. Istodobno vojna hunta nastavlja s pripremama za referdnum o Ustavu koji je planiran za ovaj vikend. Prvo glasanje u zemlji u posljednjih dvadesetak godina neće se održati u 47 najteže stradalih gradova. "Nargis" je najgori ciklon koji je pogodio Aziju od 1991. kad je u Bangladešu život izgubilo 143.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG