Dostupni linkovi

Izbori i Kosovo


Vlasti Srbije odlučile su da parlamentarne izbore provedu i na Kosovu.

Republička izborna komisija u odluci o sprovođenju lokalnih izbora raspisanih za 11. maj na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija propisuje da će se na teritoriji Kosova glasanje za izbor odbornika u skupštine opština i u Skupštinu grada Prištine obaviti na istim biračkim mestima na kojima se obavlja glasanje i za izbor narodnih poslanika. Biračka mesta na Kosovu i Metohiji odrediće Republička izborna komisija na predlog načelnika upravnih okruga sa Kosova i Metohije, najkasnije do 20. aprila u ponoć. Glasaće se u opštinama Vitina, Vučitrn, Gnjilane, Gora, Zvečan, Zubin Potok, istok, Klina, Kosovo Polje, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Orahovac, Peć, Podujevo, Prizren, Srbica, Uroševac i Štrpce i u gradu Prištini.

"Kosovo je naše, ako smo na vlasti mi ćemo ga braniti, a ako nismo pomoći ćemo onima koji ga brane", rekao je Tomislav Nikolić, lider Radikala.

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samardžićnaveo je u pismu šefu UNMiK-a Joahimu Rikeru da u ovom trenutku samo Srbija može uspešno da organizuje i sprovede lokalne izbore 11. maja u Pokrajini. Samardžić odbacuje tvrdnje Rikera da bi održavanje izbora 11. maja bilo kršenje Rezolucije 1244 UN i navodi da je najveće kršenje tog dokumenta bilo jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara. "Vi ste, da Vas na to podsetim, povodom protivpravnog proglašenjanezavisnosti i potonjih događaja zauzeli, kako ste sami više putaizvoleli reći, neutralan politički stav. Bilo bi jako korisno datakav stav političke neutralnosti zauzmete i povodom lokalnih izbora

za srpske lokalne organe vlasti u Pokrajini, naveo je ministar.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da će održavanjem lokalnih izbora na Kosovu Srbija "legitimisati" da je to deo njene teritorije.


"Mi ćemo jednostavno legitimisati da je Kosovo deo Srbije izborima koji će biti održani na Kosovu, hteo to UNiMiK ili ne u tom opštem

pravnom rasulu koje vlada na Kosovu", rekao je Koštunica.

Koštunica je bivše koalicione partnere kritikovao jer nisu preduzeli oštrije mere prema zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i

dodao da je trebalo odmah tužiti te zemlje, kao i da će to pitanje "biti otvoreno kada bude formirana nova Vlada Srbije".


"Da je politika bila nešto odlučnija i da se nije svodila na jednu rečenicu: 'Nikada neću priznati nezavisno Kosovo', da su krenule

tužbe, da su se diplomatski odnosi malo više zakomplikovali možda bismo uspeli da još jedan broj zemalja odvratimo od priznanja nezavisnosti Kosova", rekao je Kostunica.

Šef Radikala Tomislav Nikolić rekao je da će svako ko prizna da je Kosovo nezavisno završiti u zatvoru. On je rekao da i SRS hoće u Evropsku uniju, ali samo "sa ugovorom u kome stoji da je Kosovo neotuđivi deo Srbije". "Ne damo Kosovo, jer za ovih osam godina posredstvom onih koji su se prodali novim porobljivačima sveta sve nam je oteto. Sve su nam oteli ali ćemo sada sve da vračamo", poručio je Nikolić.

XS
SM
MD
LG