Dostupni linkovi

Pravo lice Koštunice


Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica

Dok tehnički premijer Vojislav Koštunica u kritici predsednika Srbije Borisa Tadića kao ključni argument navodi da je Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU falsifikovan, analitičari tvrde kako Koštunica nikada nije ni bio na evropskom putu.

Odredbu nedavno potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji da će Srbija u skladu sa svojom posvećenošću međunarodnom i regionalnom miru i stabilnosti i razvoju dobrosusedskih odnosa, aktivno unapređivati regionalnu saradnju, te da Srbija treba da zaključi konvenciju o regionalnoj saradnji sa svakom državom kandidatom za pristupanje EU tehnički premijer Srbije Vojislav Koštunica čita kao priznanje nezavisnosti Kosova, ali i kao falsifikat prethodno parafiranog sporazuma:

"Ta odredba o dobrosusedskim odnosima znači da Srbija treba da ima dobrosusedske odnose i da uspostavi regionalnu saradnju sa Kosovom. Dakle, da sarađuje sama sa sobom, da ima dobrosusedske odnose sama sa sobom."

Iako su pregovori Brisela sa Beogradom o Sporazumu sve vreme vođeni ne uključujući Kosovo, a sporazum kao takav je i parafiran pre proglašenja nezavisnosti Kosova, ipak, za Koštuničinu stranku i njega samog, sporazum koji su potpisali demokrate nije istovetan parafiranom i to upravo u delu koji se tiče Kosova:

"Prvobitni sporazum koji je značio nešto drugo, koji je priznavao državu u postojećim granicama, koji je poštovao međunarodno pravo, Rezoluciju 1244 i Helsinški završni akt, potpisiima 18 zemalja članica je zapravo falsifikovan. Dobio je jedno drugačije značenje i kada su Tadić i Đelić potpisali i podržali takav sporazum oni su zapravo podržali falsifikat prvobitnog sporazuma."


Tadić uzvraća

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić pozvao je premijera Koštunicu da javno kaže koji su delovi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju izmenjeni i falsifikovani i na koji način je njegovim potpisivanjem učinjena izdaja Kosova, i na najavu iz Koštuničinog tabora da će nova Vlada i Parlament poništiti potpisani sporazum poručuje:


Boris Tadić

"I neće Srbija poništiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer taj sporazum znači život. Neće im Srbija dati da ukinu šansu za život, neće više Srbija u devedesete. Srbija ide u budućnost, brani Kosovo i osvaja Evropu svojim talentom, svojim ljudima i svojim proizvodima! Tako se brani dostojanstvo."

Tvrdnju da je potpisani sporazum falsifikovan, odnosno da je njegovo značenje izmenjeno, Koštuničina Demokratska stranka Srbije pokušava da objasni time da je u međuvremenu 18 članica EU priznalo Kosovo kao državu. Andreja Mladenović, portparol DSS-a:

"Jasna je stvar da, ako neko prizna deo teritorije druge države kao nezavisnu državu, a pre toga je parafirao jedan sporazum sa tom državom, da je on prekršio taj sporazum samim tim što je priznao deo teritorije te države kao nezavisnu državu. Pa, ja ne znam šta nam je još potrebno. Možemo zatvoriti oči, možemo prekriti uši, ali ne možemo osporiti činjenice koje postoje."

Međutim, analitičari koji se bave pitanjima pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, u potpisanom sporazumu ne vide falsifikat. Za Jelenu Milić, direktorku Centra za evroatlantske studije, tvrdnje Vojislava Koštunice nisu samo pojačana predizborna retorika:

"Ovo je zapravo pravo lice Vojislava Koštunice, on nikada nije ni bio na evropskom putu, tako da je zaista nemoguće očekivati da će se on na njega i vratiti. Čini mi se da je ovaj sporazum, ako ništa drugo, Srbiji doneo bar to da konačno možemo da vidimo ko ima kakav odnos prema evropskoj budućnosti Srbije i mislim da je ponovo, po ko zna koji put, lopta u Tadićevom dvorištu. Ako on posle sve ove retorike i svih ovih gestova, koji dolaze od strane Demokratske stranke Srbije, i dalje misli da su oni prihvatljiv koalicioni partner, onda mislim da je to smrtna presuda za evropsku budućnost Srbije, koja će biti samo prolongirana umesto što bi sada bila egzekutirana kada bi DSS i SRS napravili vlast."

XS
SM
MD
LG