Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Eksplozija plina u Sarajevu: jedna osoba poginula


Sarajevo, zgrada u Radićevoj u kojoj je došlo do eksplozije plina, Foto: Nezavisne novine

Četiri osobe uhapšene su u ponedjeljak zbog osnovane sumnje da su u nedjelju nešto prije ponoći izazvale eksploziju plina u centru Sarajeva, u kojoj je poginula Biljana Puškarević (55), a još nekoliko osoba je povrijeđeno.

Uhapšeni su vlasnik firme "Viner projekt" Safet Neković, šef i dva radnika. Iz policije navode da su četvorica uhapšenih u nedjelju sondirali teren u okviru ispitivanja tla za gradnju novog mosta, te su probušili plinski vod, što je izazvalo nekontrolisano curenje plina i eksploziju u 23.20 u zgradi u Radićevoj ulici broj 2.

Do nesreće je došlo kada je nesretna žena Biljana Puškarević najvjerovatnije odvrnula plinsko grijanje, što je izazvalo eksploziju. Od eksplozije su se zapalila tri susjedna stana. U jednom od njih bile su i sestre Zahirović, studentice. Prije nego što su uspjele reagovati, vatra ih je zahvatila. Sestre Zahirović dobile su teške opekotine, jednoj je još uvijek život u opasnosti. Biljana Jandrić, glasnogovornica Kliničkog centra Sarajevo:


„Mi smo sinoć iza ponoći primili Aidu Zahirović, 1987. godište, koja je najteže povrijeđena. Ona ima 75 posto opečene površine tijela i smještena je na intenzivnu njegu. Zatim Emina Zahirović, 1988. godište, ona ima do 30 posto opečene površine. I Tiro Idriz, 1957. godište, on ima opečeno lice, lijevu ruku i oguljotine po tijelu. Nažalost, kod opekotina mi komplikacije tek očekujemo u naredna 24 sata, pogotovo kod Aide Zahirović.“


Policija još nije završila uviđaj, ali je evidentirana eksplozija plina, kaže Dragan Mijoković, portparol MUP-a Kantona Sarajevo:


„Nakon tog uviđaja mi ćemo moći javnost izvijestiti o detaljima koje je moguće dati, s tim da u ovom momentu, preliminarno, najvjerovatniji
uzrok eksplozije je nekontrolisano isticanje plina, odnosno najvjerovatnije je eksplodirao.“


U Sarajevogasu kažu da je došlo do oštećenja na gasovodnoj mreži, ali ne zbog starih instalacija nego zbog fizičkog oštećenja. Portparol Sarajevogasa, Adis Salkić:


„U Dispečerski centar Sarajevogasa prijavljeno je oštećenje polietilenskog gasovoda i nekontrolisano isticanje gasa u Ulici Radićeva ispred broja 2. Odmah je upućena dežurna ekipa za hitne intervencije koja je utvrdila da je oštećenje gasovoda izazvano mašinom za bušenje kojim se vršilo sondiranje terena na tom lokalitetu. Prema izjavi stanara, radovi su izvođeni između 13 i 14 sati, a prema evidenciji Sarajevogasa niti jedno pravno ni fizičko lice nisu tražili saglasnost za izvođenje radova u neposrednoj blizini gasnog sistema, kako je to i zakonom propisano.“

Iz Sarajevogasa apeluju na građane da ne dozvole rukovanje plinskim instalacijama bez prisustva stručnih osoba, ali i da građani budno prate građevinske radove oko svojih domova kako bi se spriječile ovakve nesreće."

  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

XS
SM
MD
LG