Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Shefer: prijetnja raketnim napadima realna


Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer na Međunarodnoj konferenciji u Pragu

Generalni sekretar NATO, Jap De Hop Shefer, odbrambeni je štit nazvao ključnim za zaštitu članica NATO u budućnosti. Na konferenciji u Pragu Shefer je prijetnju od raketnih napada na zemlje NATO nazvao realnom.

,,Vidimo da pojedine zemlje testiraju svoje raketno naoružanje. Ne izbjegavajmo direktne razgovore upravo o tome, jer ta prijetnja nije nešto virtualno. To nije kompjuterska igra , to je stvarnost," rekao je Jap De Hop Shefer.

Ponuda Vašingtona da štit postavi na teritoriji zemalja istočne Evrope nije naišla na podršku javnosti u tim zemljama i pojedinim članicama NATO-a, uključujući i Češku. Shefer je sa konferencije u Pragu poručio da Alijansa mora da učini više kako bi Evropljanima objasnila koliki je strateški značaj odbrambenog štita.

Uoči konferencije, špekulisalo se o tome da će u Pragu zvaničnici Češke i SAD potpisati sporazum o postavljanju specijalnog radara na teritoriji Češke. Radarska baza je ključni dio američkog odbrambenog štita. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs, koja obično potpisuje takve sporazume, nije se pojavila na današnjoj konferenciji, iako se njeno prisustvo očekivalo. To što se Rajs nije pojavila na liniji je ranijih najava službenog Praga da bi potpisivanje sporazuma moglo da bude odgođeno, jer je Rajs zauzeta posjetom zemljama Srednjeg Istoka.

Izgradnji štita u Češkoj i Poljskoj žestoko se protivi i Moskva, koja ga naziva destabilizirajućim faktorom po Evropu, ali i sopstvenu bezbjednost. Vašington pokušava da razuvjeri Rusiju, a jedan od poteza je i poziv Džordža Buša da se Rusija uključi u taj projekat tako što bi pratila rad protivraketne baze. Predsjednik Vladimir Putin pozdravio je taj prijedlog, ali je i dalje ostao pri stavu da Moskva ne prihvata gradnju raketnog štita.

XS
SM
MD
LG