Dostupni linkovi

Referendum za ukidanje povlaštenih mirovina


Sabor
Sabor

Hrvatski sindikati traže od političara da ukinu svoje povlaštene mirovine koje su prema općoj ocjeni, nemoralno visoke, u prosjeku i pet puta više od mirovina većine hrvatskih umirovljenika.

Svi dosadašnji pokušaji da se postojeći Zakon ukine, nisu uspijevali, a prema prvim reakcijama političkih stranaka, većina saborskih zastupnika ni ovaj put ne bi baš dignula ruku za ukidanje vlastitih povlastica zbog čega će sindikati krajem ovog mjeseca krenuti u prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma.

Trenutno u Hrvatskoj mirovine po posebnim uvjetima prima 399 bivših zastupnika Sabora, a kreću se od 1.200 do blizu 2.000 eura, dok prosječna radnička mirovina ne doseže ni 300. Nije to prevelik državni izdatak, ali je prevelika socijalna nepravda, upozorava predsjednica najvećeg, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević:

«Ne mislimo mi da će se sad na ta 152 zastupnika i 400 bivših uštedjeti neki novci koji bi mogli pridonijeti poboljšanju radničkih mirovina, nego jednostavno zbog socijalne pravde i da ih se involvira u taj sustav, pa ako i oni budu morali ići s 35 godina staža žene i 40 muškarci, onda će voditi računa i kako se računa i koliko dugo moraju raditi.»

Za izračunavanje osnovice radničkih mirovina u Hrvatskoj uzima se prosjek plaća od 37 godina staža, skoro cijeli radni vijek, a za saborske mirovine samo jedna plaća i to zadnja - saborska. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe da najviše bode u oči to što je zastupnicima za punu mirovionu dovoljno 20 godina staža i samo 2 godine

i 1 dan 'saborskog mandata':

«Mi smo već imali nekoliko puta inicijative prema Hrvatskom Saboru, čak smo dobili i potporu pojedinih zastupnika, neki drugi zastupnici su skakali doslovce 'na zadnje noge', jer je to značilo ulaziti u njihove privilegije i povlastice. Prema tome, odlučili smo se za varijantu prikupljanja potpisa koji bi trebali osigurati da se provede referendum. Uvjereni smo da bi referendum donio ono o čemu govorimo, da se ovakove povlaštene mirovine ukidaju, da se stvori drukčiji sustav i da se njihove mirovine izračunavaju na jednak način kao i ostalim građanima.»

Na izjave hrvatskih političara kako parlamentarci i u ostalim europskim zemljama odlaze u mirovinu po povlaštenim uvjetima Ana Knežević odgovara - 'da, ali ne tako bezobrazno povoljnim':

«Dakle, zastupnik u Njemačkoj mora imati najmanje tri mandata, dakle 12 godina u Parlamentu (u Hrvatskoj samo pola mandata što iznosi dvije godine i jedan dan), a Slovenija je svoje zastupničke povlastice ukinula. Imala ih je ali više nema povlaštenih mirovina i svi su u istom sustavu i jednom stupu pa parlamentarci vode računa kako to izgleda.»

U najvećoj opozicijskoj stranci, Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske, ne govore o ukidanju povlaštenih mirovina, ali se zalažu za promjene. Glasnogovonica Gordana Grbić:

«Izrečen je stav da su te povlaštene mirovine nepravedne i najavli smo novi, primjereniji model koji bi se sastojao u tome da bi svi išli u mirovinu po općim uvjetima, a onda bi eventualno država, ukoliko smatra potrebno, odredila neki dodatak. Znači, ne bi bilo ovog privilegiranog odlaska u mirovinu s 50, odnosno 55 godina, nego bi i dužnosnici išli u mirovinu kao i svi ostali građani.»

Većina anketriranih Zagrepčana podržava sindikalnu inicinativu i smatra da zastupnici bez referendumske prisile nikad sami sebi ne bi dokinuli povlastice:

„Treba im skinuti barem pola.“

„Treba i njih poskidati s položaja.“

„To je kao da ja sam sebi određujem plaću.“

„Oni su sebe osigurali sa svih strana, a radni narod trpi i drži na leđima tu gospodu, jer smo mi 'pučani' a oni su 'gospoda'.“

„To nije pravedno, ja npr.imam 1.500 kuna (210 eura). Jel' to mirovina?! Sad ti živi. Ja sa 71. godinom još idem radit', da preživim.“

„Ja mislim da bi svi ljudi bili oduševljeni kad bi se to ukinulo, jer to je stvarno nepravda, u srce dira čovjeka.“

XS
SM
MD
LG