Dostupni linkovi

Stabilizacija samo integrisanjem u EU i NATO


Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski i predsednik Srbije Boris Tadić na 15. samitu predsednika zemalja Centralne i Istočne Evrope u Ohridu, 2. maj 2008.
Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski i predsednik Srbije Boris Tadić na 15. samitu predsednika zemalja Centralne i Istočne Evrope u Ohridu, 2. maj 2008.

U Ohridu se u petak i subotu održava 15. samit predsednika država centralne i istočne Evrope. Lideri država tog dela Evrope upozorili su da Zapadni Balkan još nije stabilizovan, te da se stabilnost može postići samo integracijom u Evropsku uniju i NATO.

U evropskom domu ima mesta za sve koji su spremni da podele zajedničke demokratske vrednosti i odgovornosti, a vaše učestvovanje na samitu će predstavljati snažan i jasan signal građanima naših zemalja da se proces ujedinjenja Evrope nastavlja, rekao je predsednik Makedonije Branko Crvenkovski na otvaranju 15. samita predsednika država centralne Evrope koji se u petak i subotu održava u Ohridu. Crvenkovski je istakao da, i pored evidentnog napretka Zapadnog Balkana koji je dosada postignut, region nije definitivno stabilizovan i nepovratno usmeren na putu ka Evropi. Određeni rizici postoje i ne mogu biti potcenjeni, kaže Crvenkovski:

“U ovom kontekstu posebno bih spomenuo pitanje Kosova, o čijoj kompleksnosti govori i podatak da se i u okvirima Evropske unije nije mogao izgraditi jedinstveni zajednički stav.”

Glavna tema plenarne sednice u petak je bila “Zajedno u budućnost, izazovi od proširenja Evropske unije”, a učestvovali su predsednici 16 zemalja centralne Evrope.

Šef turske države Abdulah Gul, koji je specijalni gost na samitu, istakao je da će region jugoistočne Evrope biti stabilan samo njegovom integracijom u Evropsku uniju i NATO. Predsednik Slovenije Danilo Tirk, čija zemlja predsedava Evropskom unijom, naglasio je da će Unija uspeti kao globalni igrač, ako uključi i zemlje kandidatkinje. Ni po koju cenu Balkan ne sme ostati crna rupa i biti van Unije, ocenio je Tirk.

Hrvatski predsednik Stipe Mesić je upozorio da na ovim prostorima još uvek postoje retrogradne snage sa dubokim korenima i da će predstojeći izbori u nekim zemljama rešiti pitanje: “proevropska integracija ili nešto drugo”. Za predsednika Albanije Bamira Topija evroatlanska orijentiranost zemalja regiona pomaže u ubrzanju ekonomskih reformi, a prvi čovek Moldavije Vladimir Voronin je istakao da je integracija u EU jedini izbor njegove zemlje.

Predsednici Češke i Mađarske, Vaclav Klaus i Laslo Sojom, rekli su da niko nije vlasnik Evropske unije, da niko ne sme biti isključen iz ovog procesa i da Unija mora ostati otvorena za sve zemlje koje su ispunile kriterijume i standarde.

XS
SM
MD
LG