Dostupni linkovi

Srbija može ući u duboku krizu


Florian Bieber
Florian Bieber

U okviru ciklusa intervjua "Crna Gora i region", razgovarali smo sa politikologom Florianom Bieberom, sa britanskog Univerziteta Kent i Kenterberi.

RSE: Gospodine Biber, što su danas po Vama najveći bezbjedonosni rizici na Zapadnom Balkanu, govorimo o situaciji nakon proglašenja nezavisnosti Kosova?

Bieber: Najveća sigurnosna i politička opasnost što se tiče nestabilnosti su rezultati izbora u Srbiji. Ako pobedi neka koalicija u Srbiji koja bi uključila Srpsku radikalnu stranku onda vidim mogućnosti za krize, pogotovo za sever Kosova, a to bi bilo takođe i jedno pogoršanje situacije u Srbiji u političkom smislu. Ne vidim neke sukobe, ali vidim duboku političku krizu koja može da traje par godina.

RSE: Međutim, stranke u Srbiji se puno ne razlikuju po pitanju Kosova?

Bieber: Ne po pitanju Kosova, ali se razlikuje način na koji bi one htele da se bore za Kosovo. Ako bi pobedila neka koalicija u kojoj bi Demokratska stranka bila glavna snaga onda ideja ostaje da Kosovo bude i dalje deo Srbije, ali oni bi više insistirali na evropskim integracijama Srbije i to je naravno potpuno drugačija politika od Srpske radikalne stranke. Postoji dosta razlika između glavnih stanaka u Srbiji, iako ponekad to zvuči prilično slično.

RSE: U kom pravcu bi se mogli dalje razvijati odnosi Prištine i Beograda?

Bieber: U skoroj budućnosti?

RSE: U skoroj budućnosti, recimo da li je po Vama realna priča o podjeli Kosova?

Bieber: Za sada ne vidim nikakvih mogućnosti za neki dogovor između Prištine i Beograda, bar u skorijoj budućnosti. U periodu od par godina vidim više prostora za neki dogovor. Očigledno je da posle proglašenja nezavisnosti postoji neka potreba za dogovor između Kosova i Srbije. Mi smo videli da broj zemalja koje su priznale Kosovo nije tako veliki ili je to talas od kojeg su mnogo očekivali. U tom smislu za članstvo u svim međunarodnim organizacijama, pogotovo u Evropskoj uniji, biće potreban neki dogovor sa Srbijom. Kosovo neće biti član nijedne međunarodne organizacije bez neke vrste dogovora. Pitanje je šta će biti sa tim dogovorom za par godina i jedna od opcija je neka vrsta podela, ali ne vidim nikakvu spremnost unutar Srbije da se to uradi sada, zato što sada Srbija kontroliše deo kosovske teritorije i sa druge strane i dalje možda da insistira na celoj teritoriji Kosova. Ni sa kosovske strane ne vidim spremnost da pravi ikakav dogovor sa Srbijom.

RSE. Mislite li da međunarodna zajednica ima jasnu strategiju kako riješiti probleme na relaciji Priština - Beograd?

Bieber: Očigledno je da nema ideju. Cela ideja o potpisivanju sporazuma nije bila sasvim konstruktivna zato što to dolazi u poslednjem trenutku pre izbora. To bi trebalo dugoročno da se reši, a ne samo kada dolazi prilika kao izbori. To je meni pokazatelj da ne postoji neka jasna strategija prema Srbiji i takođe ne postoji prema Kosovu i ako gledamo stanje EULEX-a do sada je prilično slabo. Ne vidimo neke značajne promene od vremena UNMIK-a i nije jasno kakav će biti taj dogovor između UNMIK-a i EULEX-a. Imam utisak da međunarodna zajednica nema jasnu strategiju sada, što je naravno najopasnije. Međunarodna zajednica je glavni akter koji može da smiri situaciju u regionu, ali ako neke, pogotovo nacionalističke partije, razumiju da možda međunarodna zajednica nema strategiju ili neku viziju i moć ili volju za neku složnu politiku onda bi oni to koristili. U tom smislu vreme je da međunarodna zajednica razvije neku strategiju koja je regionalna. Ne može da se reši odnos sa Srbijom bez toga da se reši odnos sa Kosovom, a istovremeno sa Bosnom i Hercegovinom. Svi ti problemi su vezani i ne možete to samo sa jednom zemljom da dogovoriti.

RSE: U kolikoj mjeri zemlje regije poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije mogu biti ugrožene neriješavanjem konflikata Srbije i Kosova?

Bieber: Ne vidim, pogotovo za Crnu Goru, taj direktni uticaj da desavanja u Srbiji i na Kosovu mogu imati neki loš uticaj na dešavanja u Crnoj Gori, makar ne vidim veći stepen problema. Postoji sada ta politička kriza, kriza u Makedoniji koja je vezana sa tim nepriznanjem imena i zasto nije dobila ponudu za članstvo u NATO-u, ali je ona trenutno stabilna. Ali ako se širi neka vrsta nestabilnosti, ako dođe na vlast neka nacionalistička Vlada u Srbiji naravno da će to imati uticaj na političku situaciju, na stabilnost, na strana ulaganja u svim zemljama regiona. U tom smislu niko nije dovoljno daleko da može da je izbegne, ako postoji kriza u jednom delu regiona.

XS
SM
MD
LG