Dostupni linkovi

Obilježena 13. godišnjica "Bljeska"


Hrvatski državni i vojni vrh u četvrtak se okupio u Okučanima na obilježavanju obljetnice vojno redarstvene akcije Bljesak, kojom je, na današnji dan prije 13 godina, oslobođeno područje zapadne Slavonije. Bio je to početak procesa povratka hrvatskog suvereniteta u okvire njenih međunarodno priznatih granica, te uspostave do tada prekinutih najvažnijih željezničkih i cestovnih komunikacija između istoka i zapada zemlje.

Skup u Okučanima iskorišten je kako bi se ta vojna akcija, u kojoj su poginula 42 hrvatska vojnika, povezala s aktualnim vanjskopolitičkim postignućima, kakavo je nedavna pozivnica upućena Hrvatskoj za članstvo u NATO savezu. Tu činjenicu, na obilježavanju godišnjice Bljeska, danas su istakli i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, kao i premijer Ivo Sanader:

"Pobjeda u Domovinskom ratu omogućila je i afirmaciju naše demokracije, obnovu zemlje, te definitivni povratak Hrvatske u krug razvijenih zapadnih zemalja."

Posljednjih godina na obilježavanju datuma iz novije povijesti, poput akcije Bljesak ili Oluja, najviši državni dužnosnici - za razliku od Tuđmanovog vremena - priznaju da je u njima bilo i pojedinačnih zločina. Za neke od njih, počinjenih u Oluji, upravo se sudi trojici hrvatskih generala na Haškom sudu.

Prošle godine, govoreći na istom mjestu, na to je upozorio i predsjednik Mesić, rekavši kako zbog čistoće Domovinskog rata i pravedne borbe koju je Hrvatska vodila, treba individualizirati krivnju za počinjene zločine i procesuirati odgovorne. Povijest nas uči, rekao je tada Mesić, da to moramo učiniti zbog generacija koje dolaze.

XS
SM
MD
LG