Dostupni linkovi

13 godišnjica operacije "Bljesak"


U Okučanima se obeležava 13. godišnjica vojno-policijske akcije "Bljesak" u prisustvu državnog vrha Hrvatske, na čelu sa predsednikom Republike Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom.
Operacija "Bljesak" počela je 1. maja 1995. u zoru, a završena je sledeći dan popodne. Hrvatske snage oslobodile su zapadnu Slavoniju čime je označen početak procesa povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske.
Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas", prvih dana maja 1995. ubijeno je ili nestalo 283 Srba iz zapadne Slavonije a oko 30.000 njih je napustilo ovo područje.
Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) pripadnici hrvatske vojske su ubili 83 srpska civila.
Na hrvatskoj strani je poginulo je 42 vojnika, a 162 su ranjena.
Dan po otpočinjanju akcije "Bljesak" predsednik takozvane Republike Srpske Krajine Milan Martić naredio je raketiranje Zagreba koje je trajalo dva dana, zbog čega je kasnije optužen pred Haškim sudom koji ga je osudio na 35 godina zatvora. Ispaljena su 23 projektila na Zagreb od čega je poginulo 6, a ranjeno 176 osoba.
XS
SM
MD
LG