Dostupni linkovi

Većina ipak za EU


Beograd
Beograd

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mnogi su u Srbiji protumačili kao poklon Evrope proevropskoj Srbiji. Hoće li evropski zvaničnici postići cilj – da li će se birači na predstojećim izborima opredeliti za proevropske snage u Srbiji.

Velika većina građana Srbije podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, 66 odsto je za, 21 protiv, rezultat je istraživanja Stratedžik marketinga, obavljenog dan pre potpisivanja Sporazuma, na uzorku od 500 građana. Za potpisivanje se izjasnilo i 66 odsto neodlučnih, odnosno, 56 posto onih koji neće glasati.

Nije trebalo juče biti vidovit, pa predvideti da će luksemburški potpis izazvati još otrovniju retoričku paljbu iz redova narodnjačkih i radikalskih prvaka. Prvi su, još pre nego što je Božidar Đelić izvadio famozno penkalo, to potpisivanje nazvali “stavljenje Judinog pečata Tadićeve koalicije na Solanin sporazum”, a drugi ga uporedili sa potpisivanjem Trojnog pakta, obećavši poništavanje Sporazuma i smenu Tadića sa mesta predsednika zemlje posle 11. maja.

Potpredsednik srpske Vlade, Božidar Đelić, odgovara da su oni koji pričaju da Sporazum nije u skladu sa očuvanjem teritorijalnog integriteta lažne patriote, a da je on, potpisavši sporazum, pokazao pravi patriotizam:

"Poništavanjem ovog sporazuma se pokušava dobiti koji glas na predsedničkim izborima, a poništiti godine i decenije napretka naše zemlje."

Sve govori da će se nemilosrdni predizborni obračun tek usijati. U tom kontekstu postavlja se pitanje da li će “luksemburški čin” imati značajniji efekat na izbore, i, ako hoće, kojoj će opciji – proevropskoj ili protivevropskoj - pomoći, a kojoj odmoći. Sonja Liht, čelnica Fonda za političku izuzetnost:

"Mislim da će većina građana Srbije ovim ugovorom biti uverena da priča o našem članstvu u Evropskoj uniji nije utopija nego da je napravljen prvi korak da se ona pretvori u realnost. Možda je deo birača poverovao u priče narodnjačko-radikalskih prvaka, da oni zapravo hoće u Evropu, ali neće sada nego možda jednog dana, da se Kosovo zaista brani tako što se Evropi, koja nas i neće, kaže 'ne'. Sada se vidi da je potpisan sporazum koji u svom delu teksta, član 135, pominje Rezoluciju 1244 - glavni pregovarači, neka vrsta rukovodstva, EU naglašavaju da sporazum nema veze sa statusom Kosova. Dakle, verujem da će i oni koji su mislili da je to nemoguće biti ubeđeni da je približavanje EU itekako moguće uz istovremenu borbu za nastavak pregovora o Kosovu."

Politički analitičar, Dejan Vuk Stanković, kaže da je vrlo teško proceniti kako će se potpisivanje Sporazuma reflektovati na izbore – da li će više glasova doneti proevropskom ili radikalsko-narodnjačkom bloku:

"One ljude u ovoj zemlji koji su jasno evropski opredeljeni ovaj sporazum će motivisati da podrže stranke koje su stale iza evropskog projekta u Srbiji. One naklonjene Evropi, a koji su neodlučni u pogledu neke stranke, verovatno može motivisati da izađu na glasanje, jer je perspektiva, kada je reč o evropskom putu Srbije, nagoveštena. Nesumljivo je da će ovaj sporazum biti iskorišćen od strane radikala i narodnjačke koalicije za dalju razradu njihove antievropske političke agende – videli smo da je upotrebljena teška retorička artiljerija. To pre svega može biti usmereno ka onim građanima koji su u pravom smislu te reči neopredeljeni, kao svojevrstan gest odvraćanja tih ljudi od glasanja za listu za evropsku Srbiju, odnosno za Liberalno demokratsku partiju."

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neće imati značajnije efekte na opredeljivanje birača na majskim parlamentarnim izborima u Srbiji prosto zato što smo u ovoj priči “biće-potpisivanja-neće-biti-potpisivanja-treba-potpisati-ne treba- potpisati” kontinuirano već godinu ili godinu i po dana, smatra politikolog, Zoran Stojiljković:

"Građani koji su za potpisivanje i za evropske integracije ovo vide kao odlučujući korak na putu ka evropskim integracijama - ovo znači ohrabrenje, ali znači i mobilizaciju njihove energije i stava koji je već formiran. S druge strane, oni koji misle da je to izdajnički čin, jer sam akt potpisivanja znači i odricanje od Kosova, već su formirali takav stav. Dakle, nekog velikog pomeranja biračkog tela neće biti, sem u nekih procenat ili dva biračkog tela koje je do sada bilo proevropski orijentisano, ali nezadovoljno efektima postoktobarskih vlasti, pogotovo učincima Tadića i Demokratske stranke u onoj meri u kojoj su činili vlast ili koji su bili skloni oceni da su Tadić i Demokratska stranka pravili prevelike kompromise u saradnji sa narodnjačkom koalicijom – ovo će im vratiti jedan deo biračkog tela koji bi inače išao ka Liberalno demokratskoj partiji ili, još pre, ka apstinenciji. Ali, taj udeo je jako mali."

XS
SM
MD
LG