Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama se ogradio od svog duhovnog vođe


Barack Obama

Senator iz Ilinoja, Barack Obama, glavni suparnik Hillary Clinton u trci za nominaciju Demokratke stranke, javno se distancirao od svog dojučerašnjeg duhovnog vođe, pastora Jeremiah Wright-a. Uslijedilo je to samo dan nakon što je svećenik ponovio kako je vlada SAD stvorila virus AIDS-a, te da je američka vanjska politika dovela do terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Ono što je većina analitičara predviđala na samom početku Obamine utrke za predsjedničku nominaciju, sada se i desilo. Senator iz Ilinoja morao se praktično odreći svog duhovnog vođe zbog njegovih vatrenih i, mnogi tvrde, isključivih govora.


Pastor Jeremiah Wright, svećenik Trinity United Chrch of Christ, jedne od najmoćnijih kršćanskih zajednica u Ostonu, govorio je u ponedjeljak u Nacionalnom press klubu u Washingtonu. Tom je prilikom osudio američke medije zbog nepoznavanja crnačke religijske tradicije i senzacionalističkog isticanja nekih spornih navoda iz njegovih propovijedi. Rekavši da je crnačka teologija u SAD-u "nevidljiva od dominantne kulture", on je napise u medijima okrakterizirao kao "napad na crnačku crkvu". Nasuprot svemu napisanom, pastor najbrojnije crnačke pastve u Bostonu, svoju je religiju nazvao "teologijom oslobađanja, transformacije i u konačnici pomirenja".


U svom govoru u Nacionalnom press klubu u Washingtonu, pastor Wright je, međutim, ostao pri tvrdnjama koje su u martu nanijele udarac Obaminoj kampanji, kao što je teorija da je vlada SAD-a stvorila virus AIDS-a kako bi reducirala crnačku populaciju ili da je vanjska politika SAD-a dovela do terorističkih napada 11. septembra 2001. i slično.


"Isus je rekao 'Ne čini drugima ono što ne želiš da tebi čine'. Ne može se prema drugima nastupati s terorizmom i očekivati da ti se to neće vratiti. To su biblijska načela, a ne bombastična načela Jeremiaha Wrighta,"
rekao je pastor na pitanje novinara misli li se ispričati Amerikancima zbog izjava da su SAD same krive za terorističke napade.


Na pitanje o propovijedi u kojoj je sugerirao da je američka vlada stvorila virus AIDS-a kako bi ubijala crnačko stanovništvo, Wright je rekao kako "na temelju onoga što se događalo Afrikancima u ovoj zemlji, vjeruje da je vlada SAD sposobna učiniti svašta."


Propovijed u kojoj je rekao da umjesto "Bože blagoslovi Ameriku" treba reći "Bože proklinji Ameriku", Wright je objasnio time što i "Bog proklinje neka ponašanja, a nema isprike za neke stvari koje je učinila Vlada, a ne američki narod".


"To ne znači da ne volim Ameriku ili da sam manje domoljub," rekao je Wright, ističući da je šest godina služio u vojsci i pitajući "koliko je godina služio (potpredsjednik SAD, Dick) Cheney".


Wright se dotaknuo i izostanka američkog izvinjenja za Hiroshimu i Nagasaki, podrške nekadašnjoj politici apartheida vlade u Južnoafričkoj Republici, "vođenja neopravdanog rata u Iraku" i drugih spornih pitanja.


Glavni izborni štab Baracka Obame ogradio se od Wrighta i njegovih istupa. Senator je ustvrdio da pastor govori u svoje ime. Ali, većina analitičara procjenjuje da će Wrightovi radikalni istupi nanijeti štetu Obami. Ovakvi udarci samo će pomoći Obaminoj protukandidatkinji Hillary Clinton i republikanskom predsjedničkom kandidatu, Johnu McCainu, jednoglasno se zaključuje u svim analizama u SAD.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG