Dostupni linkovi

Bunt srednjoškolaca


Prosvjed srednjoškolaca
Prosvjed srednjoškolaca

Tisuće hrvatskih srednjoškolaca prosvjedovalo je u ponedjeljak u svim većim hrvatskim gradovima, nezadovoljni načinom i nedovoljno pripremljenim uvođenjem projekta državne mature.

Tvrde da vlada, pritisnuta rokovima Europske unije, pravi od njihove generacije pokusne kuniće, čemu se protive i traže suvisle odgovore na brojna otvorena pitanja. Najburnije je bilo u Zagrebu, pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, gdje se, uz jake policijske snage, okupilo više od 1.000 učenika, a neki su zgradu gađali jajima i rajčicama.

"Dole matura!"

"Nemojte više gađati papirima i jajima."

"Državna matura jednako je tortura. Primorac - opomena pred isključenje. Hvala što ste nam s...... život."

"Mi ne otpisujemo državnu maturu kao pojam, ali nas iritira što oni svaki dan donose druge odluke."

"Europa im nameće taj standard i oni forsiraju ovu promjenu da kod Europe pokupe pozitivne bodove. Nije fer prema nama. Nema ni neke probne skupine, nego svi odjedanput kreću sa tim."

"Mi nismo generalno protiv državne mature, nego nije dovoljno organizirana i to je najveći problem. Ne želimo biti pokusni kunići."

Hrvatski srednjoškolci su ovog proljeća često na ulicama, prvo u Vukovaru zbog skupog prijevoza, pa u Rijeci, Slavonskom Brodu i Zagrebu zbog nehigijenskih uvjeta i zabrane izlaska iz škole za vrijeme malih odmora, a jutros, najmasovnije, i tvrde spontano, zbog nedovoljno pripremljenog projekta državne mature. Sve je, navodno, pokrenuo anonimni internetski poziv jednog učenika, krajem prošlog tjedna, koji se potom, elektronskom poštom, širio do tisuća istomišljenika:


"Divno je što je sve ovo bilo poprilično spontano. To pokazuje koliko smo bili revoltirani ovom organizacijom oko državne mature. Još jutros smo se dogovarali hoćemo li doći, ili ne, mail-ovima po čitavom gradu su dolazile obavijesti kada i gdje bi se trebali naći. Ovo nije organizirano, već spontano."

"Mi smo kultovna generacija."

"Razrednik nas podržava u svim pogledima. On nas je pustio da dođemo ovdje."

"Puno je stvari koje ne valjaju. Udžbenici su u lošem stanju. Učimo nebuloze u školi. To je prestrašno. Profesori ne rade posao kako bi trebali raditi, jer se više i nikome ne da raditi na taj način, ne dobivaju plaću kakvu bi trebali dobvati za posao koji rade, a njihov posao je iznimno težak i zahtjevan. Sve bi se trebalo generalno mijenjati od temelja, pa na dalje."

"Mene zanima da li ti političari imaju svoju djecu i da li misle o tome kako se to na njih odražava."

"Što njih briga, oni imaju vezu gdje god hoće."


Među komentarima starijih, koji su im uglavnom u prolazu pružali potporu, moglo se čuti:

"Bravo klinci, borite se za svoja prava i nemojte šutjeti kao vaši roditelji dok su ih pljačkali."

"Sve što omladini ne paše, protiv toga se trebaju buniti. Još kada studenti izađu, bit će gadno."

"Treba prvo naučiti raditi, a ne školu završiti i džabe plaću dobivati."

"Po meni je to jako dobro, jer se stvara nova generacija koja neće mirno sjediti i gledati što se zbiva sa njima, nego će se izboriti za neke stvari."

"Konačno je nešto krenulo."

"Moj sin je završio medicinu. On već 10 godina čeka na specijalizaciju. Za što će mu ta medicina? Ni za šta. Izgubio je volju da živi. Što će ta djeca? Oni su se izgubili."

"Zbunjeni smo i mi odrasli. Svi su zbunjeni u ovoj državi."

Nakon današnjih masovnih učeničkih prosvjeda, u Varaždinu su sedmorica zbog nereda i privedena. Ministar Dragan Primorac je u toku dana najavio moguću odgodu državne mature. Hrvatski srednjoškolci su, zasad, zadovoljni obećanjem:

"Imaju mjesec dana da naprave promjene. Ukoliko neće biti ničega, onda svi - i prvaši i drugaši i trećaši i četvrtaši - kroz cijelu Hrvatsku. Za mjesec dana ovdje u 12:30! Može?!"

XS
SM
MD
LG