Dostupni linkovi

Novi rekord cene nafte


Irak, rafinerija nafte u Al-Najafu
Irak, rafinerija nafte u Al-Najafu

Cena nafte dostigla je novi rekord od skoro 120 dolara za barel. Naftna industrija izložena je mnogim rizicima, a poslednji razlog za skok cene je štrajk 1.200 radnika u jednoj rafineriji u Škotskoj, zbog čega je bila smanjena isporuka na britanskom i međunarodnom tržištu za 700.000 barela sirove nafte što je izavalo paniku među vozačima u Škotskoj i Engleskoj i nepregledne redove ispred pumpi.

Nema znakova smirivanja cene nafte. Cena za barel ovog crnog zlata skočila je petostruko u poslednjih šest godina i očigledno je da se neće zaustaviti na sadašnjih 120 dolara za barel. Kao i obično, uzrok je pojedinačni specifičan događaj. Oko 1200 radnika započelo je juče štrajk u jednoj rafineriji u Škotskoj. Iako će štrajk trajati samo još danas, eksperti procenjuju da će biti potrebno 10 dana da rafinerija ponovo radi punim kapacitetom.

No, osim ovog štrajka naftna industrija izložena je i brojnim rizicima. Izvorišta u Nigeriji, jednog od najvećih svetskih proizvođača nafte, manje ili više konstantno su pod pretnjama radikalnih grupa koje traže udeo u naftnom bogatstvu. Zatim, razmirice između SAD i Irana oko nukleranih pitanja stvaraju nervozu na naftnom tržištu u vezi sa mogućnošću da Iran obustavi izvoz; iračka naftna industrija još ne radi punom parom, a i Alžir je i dalje pod pretnjom nasilja od strane islamskih ekstremista.

Ali, svi ovi razlozi su poznati već mesecima i tržište je trebalo već da ih ukalkuliše u cenu, tako da nijedan od njih ne može biti odgovoran za nastavak skoka cene. Drugi razlog je činjenica da globalni zahtevi za naftom rastu brzo zbog vratolomnog razvoja ekonomija Kine i Indije. Veći zahtevi znače veće cene. No, u suštini, ipak ne postoji nestašica nafte. Članice OPEK-a i izvoznici van ovog kartela imaju dovoljno nafte da zadovolje tržište, uključujući čak i tržišta Kine i Indije. Dakle, postoje dva objašnjenja za rast cene nafte. Jedno je da tržište očekuje da će doći vreme kada će potražnja nadmašiti ponudu imajući u vidu da se smanjuju rezerve nafte, a drugo su spekulacije. Trgovci računaju da će cena nafte nastaviti da raste i zato kupuju naftu gurajući tako cenu sve više.

XS
SM
MD
LG