Dostupni linkovi

Napad hakera na RSE


Breaking News, Bjeloruski sajt RSE
Breaking News, Bjeloruski sajt RSE

Proteklog vikenda internet sajtovi 18 servisa RSE bili su meta hakerskog napada što je dovelo do potpune blokade online pristupa našem radiju.

Napad je počeo u subotu ujutro, a glavna meta bio je servis za Bjelorusiju. Još nije poznato ko stoji iza do sada najjačeg napada na portale RSE.

Iako je sajt bjeloruskog servisa prvi napadnut, za nekoliko sati blokirano je i ostalih 8. Iz tehničke službe RSE kažu da je napad poznat pod nazivom "odbijanje upotrebe" i karakterističan je po tome što haker bez prestanka šalje na odabrani sajt veliki broj lažnih zahtjeva za komunikaciju čime blokira ostale korisnike.

RSE bio je i ranije meta tzv. DOS napada, ali ovaj posljednji bio je do sada najjači. Na adresu servisa svake sekunde stizalo je 50.000 lažnih zahtjeva.

"Bilo je teško odbraniti se, jer je nepoznati napadač koristio jednu liniju, ali i nekoliko računara koji su istovremeno napali sajt RSE,"
kaže Luk Springer, direktor tehnike u RSE.

Direktor bjeloruskog servisa, Aleksandar Lukašuk, kaže da je prve e-mail poruke nezadovoljnih posjetilaca dobio dva sata nakon što je napad počeo:

"Taj dan bio je veoma važan za naše korisnike i posjetioce sajta, jer je u subotu obilježeno 22 godine od katastrofe u Černobilju i interesovanje za naše izvještavanje o tom dogadjaju bilo je veliko."

Toga dana nije napadnut samo sajt RSE za Bjelorusiju već i internet stranice NVO Charter 97 iz Minska.

Hakerski napadi postali su uobičajeni u proteklih nekoliko godina, a mete su najčešće web prezentacije državnih institucija i moćnih međunarodnih organizacija. U maju 2007. hakeri su napali pojedine sajtove u Estoniji. Estonske vlasti optužile su Rusiju da stoji iza napada, jer je Talin donio odluku o premještanju spomenika sovjetskim trupama iz II svjetskog rata. Službena Moskva odbacila je mogućnost učešća u toj akciji.
XS
SM
MD
LG