Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Još su u toku konsultacije sa Briselom


Hag, zgrada Ministarstva spoljnih poslova Holandije

Bart Rajs (Bart Rijs), portparol holandskog Ministarstva inostranih poslova, u intervjuu za RSE kaže da su još u toku konsultacije sa predsedništvom EU o tome da li Srbiji omogućiti potpisivanje Sporazuma o pridruživanju, a uslov pune saradnje sa Haškim tribunalom vezati za ratifikaciju sporazuma.

Holandija i Belgija su, kako prenose mediji u Srbiji, zatražile od partnera u Evropskoj uniji da se sutra na sastanku šefova diplomatija Evropske unije Srbiji ponudi da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju posle parlamentarnih izbora 11. maja, iako ostale članice EU i Evropska komisija smatraju da to treba učiniti odmah. I dok srpski šef diplomatije, Vuk Jeremić, u susretu sa predsedavajućim Saveta ministara EU, Dimitrijom Rupelom, nastoji da izdejstvuje potpisivanje Sporazuma, predsednik Tadić ne želi da licitira oko datuma njegovog potpisivanja, a premijer Koštunica u žaru predizborne kampanje izjavljuje da bi potpisivanje ugovora bilo antidržavni i protivustavni čin.

Predlog Holandije i Belgije, koji je, kako prenose srpski mediji, iznet u pismu slovenačkom predsedništvu EU, svodi se na to da bi sporazum sa Srbijom posle potpisivanja stupio na snagu, uz automatsko aktiviranje prelaznog trgovinskog sporazuma EU-Srbija, s tim da se ratifikacija Sporazuma o pridruživanju u parlamentima zemalja članica EU, uslovi ostvarivanjem pune saradnje Beograda s Haškim sudom. To bi moralo uključiti hapšenje i izručenje preostalih optuženih tribunalu u Hagu, odnosno davanje informacije gde se oni nalaze, ako nisu na srpskoj teritoriji.

O popuštanju Haga i Brisela svedoči i nemački The Financial Times Deutschland. Prema navodima ovog nemačkog medija, Hag i Brisel spremni su da garantuju Srbiji da će Sporazum biti potpisan u junu. Dve zemlje zauzvrat neće zahtevati izručenje haškog optuženika Ratka Mladića, ali Srbija ne bi mogla da koristi pogodnosti ugovora pre njegove ratifikacije, a uslov za ratifikaciju ostao bi uslov pune saradnje sa Tribunalom.

Predsednik srpskog Parlamenta, Oliver Dulić, najavio je da će potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, sutra u Luksemburgu potpisati Sporazum o stabilizaciji, ako mu ministri spoljnih poslova EU to budu ponudili. Predsednik Srbije i lider DS, Boris Tadić, ne želi da licitira da li će se Sporazum potpisati sutra, prekosutra, za 20 ili mesec dana, jer to i nije važno:

"Mogu samo da kažem da ovaj ugovor treba potpisati što pre, jer je on fundamentalno, suštinski, važan i za naše kretanje ka Evropi i za podizanje životnog standarda građana."

Iz Demokratske stranke Srbije, međutim, ponovo poručuju da Srbija neće priznati taj potpis i da će nova vlada i skupština poništiti takav sporazum. Premijer Srbije, Vojislav Koštunica, ustvrdio je da bi potpisivanje Sporazuma bio antidržavni i protivustavni čin:

"Na kraju krajeva, ovo je jedna poruka koja se upućuje i našim zvaničnicima koji bi mogli krenuti tim protivpravnim, protivustavnim i antidržavnim putem – to je poruka njima, to je poruka Briselu."


Bart Rajs (Bart Rijs), portparol holandskog ministarstva inostranih poslova, za naš radio danas je rekao da su njegova zemlja i Belgija spremne da pokažu gest dobre volje prema građanima Srbije.


Rajs:
Holandski i belgijski stav je kao i do sada, da Srbija treba da ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom za ratne zločine. Drugo, Nizozemska i Belgija insistiraju na tome da Srbija ne može da koristi pogodnosti sporazuma sve dok ne pokaže punu saradnju sa Tribunalom. Treće, kao i druge zemlje Evropske unije, Holandija i Belgija žele da pokažu građanima Srbije da su vrata Evropske unije za njih otvorena, da je budućnost Srbije u Evropi, ako oni tako odluče. Dve zemlje se još uvek konsultuju sa predsedništvom Evropske unije i sa ostalim evropskim partnerima o zajedničkom stavu koji treba da se zauzme sutra.

RSE: Da li to znači, da će se Srbiji ponuditi da potpiše Sporazum, ali da neće moći da koristi njegove pogodnosti dok ne ostvari punu kooperaciju sa Haškim tribunalom?

Rajs: Mislim da je suviše rano da se kaže kakav će biti zajednički stav Evropske unije koji će sutra biti formulisan, još uvek diskutujuemo o tome sa Predsedništvom Unije i drugim evropskim partnerima, ali ako bih sumirao stanovište Holandije i Belgije, rekao bih da i jedna i druga zemlja žele da učine gest dobre volje prema građanima Srbije, da im pokažu da su im vrata Evrope otvorena, ali bez potkopavanja principa pune kooperacije sa Haškim tribunalom.

RSE: Gospodine Rajs, želim da ovo pojasnimo, zato što mediji u Srbiji javljaju da je to već gotova stvar, naime, da su Holandija i Belgija spremne da dozvole Srbiji da potpiše Sporazum, a da se uslov pune saradnje sa Tribunalom za ratne zločine veže za ratifikovanje Sporazuma. Da li je to tako ili nije?

Rajs: Ne, to nisam rekao. Mogu samo da ponovim ta tri uslova o kojima sam govorio, kao i to da još uvek diskutujemo o zajedničkom stavu sa Predsedništvom Evropske unije i drugim evropskim partnerima. Na rezultat ćemo morati da sačekamo do sutra.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG