Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otkazivanje turističkih aranžmana zbog problema sa vizama


Rim, parada pored Koloseuma u povodu obilježavanja jubileja osnivanja grada, 20. april 2008.

Problem sa italijanskom ambasadom nakon otkrivanja 400 falsifikovanih pasoša što je uslovilo da se privremeno do 5. maja obustavi izdavanje viza za turističke agencije odrazilo se na planove pojedinih tur operatera.

Tako su, prema riječima Milija Bojevića iz "Grand"-a, morali da se prilagode novonastaloj situaciji:
"Što se tiče interesovanja za predstojeće prvomajske praznike u Crnoj Gori kod građana bilo je veliko. Mi smo već sve kapacitete rasprodali u februaru što je raritet za teritoriju Crne Gore, ali smo prinuđeni bili da otkažemo neke arenžmane za Pariz i Rim zbog problema sa italijanskom ambasadom. Naime, italijanska ambasada je prekinula saradnju sa turističkim agencijama iz Crne Gore i mi smo bili prinuđeni da otkažemo jedan dio aranžmana za Pariz i kompletan aranžman za Rim, tako da smo nekih 140 klijenata odbili za ove praznike. Pored toga uspjeli smo da organizujemo jednu turu za Pariz i dvije ture za London".
RSE: Od ostalih destinacija?
Bojević: U našoj ponudi je bio London, Pariz i Rim, ali Rim smo morali kompletan da otkažemo.
RSE: Koje su cijene ovih aranžmana koje ste organizovali?
Bojević: Petodnevni aranžman za Rim je iznosio 550 eura. Petodnevni aranžman za Pariz je bio u iznosu od 550 eura i osmodnevni aranžman 640 i 690 jer su u ponudi bili dva hotela. Što se tiče Londona petodnevni aranžman je bio 580 eura.
Agencija "Gorbis" ponudila je prihvatljive cijene od 300 do 700 eura za sedam do deset dana uglavnom za destinacije na Sredozemnom moru u zemljama gdje nijesu bile potrebne vize. Igor Damjanović:
"Sve je bukirano od 10. do 15. maja. Što se tiče konkretnih destinacija tu se najviše traže destinacije za koje nije potrebna viza. To su uglavnom Tunis, Turska, Egipat"
U svim agencijama primijećuju da interesovanje građana neprestano raste za putovanje u inostranstvo što je izuzetno važno jer je Crna Gora bila poznata po nevjerovatno malom broju građana koji uopšte imaju pasoše. Prema nezvaničnim podacima Ministarstva inostranih poslova samo 30% odrasle populacije. Turistička agencija "Atlas" imala je najniže cijene aranžmana. PR Rajko Perović kaže da je riječ o autobuskim turama koje se mogu platiti u više rata:
"Imali smo dvije grupe za Prag tako da smo dodali još jedan autobus za Prag i dodali smo jedan autobus za Atinu".
RSE: Isključivo autobusom ništa avionom?

Perović
Ne, ne. Najviše radimo autobuske aranžmane. Cijene su bile oko 300 eura.
RSE: Sedmodnevni ili desetodnevni?
Perović: Osam dana je Atina, a sedam dana je Prag s tim što uporedo imamo devetodnevni aranžman koji je od početka bio aktuelan za Prag, Beč i Bratislavu od devet dana. On je 365 eura. To je već u februaru bilo puno.
Zanimljivo je da niko u ponudi nije imao zemlje regiona, iako za njih nijesu potrebne vize. Međutim, uz stalne i omiljene destinacije građana Crne Gore poput Rima ili Pariza za uskršnje ili prvomajske praznike, kako nam je rekao izvršni dikretor Agencije "Galileo" Srđan Kovačveić, putovalo se za Dubai, ali i što je još zanimljivije za Iran, iako je riječ o jednom od najskupljih aranžmana:
"Najveća grupa je na Krfu zbog toga što je na njemu najmasovniji doček pravoslavnog Vaskrsa. Taj spektakl Crnogorci vole da vide. Prevoz je autobuski samim tim i nije skup i iznosi 200 eura. Aranžan je od sedam dana, a mi standardno pravimo aranžmane i za Italiju i za Francusku. Pariz je već godinama vrlo interesantan, a Rim je stara destinacije jer godinama "Montenegroairlines" ima direktnu liniju za Rim, pa su Podgoričani, odnosno Crnogorci u Rimu ka' kod kuće".
RSE: U kojem rasponu se kreću cijene za aranžmane?
Kovačević: Cijena nije presudna jer uglavnom svi aranžmani su prodati bez obzira koliko para da koštaju. Imali smo sada veliko interesovanje za aranžman za Iran. Dubai je isto jedan aranžman, odnosno destinacija koju Crnogorci vole da vide. Dubai možete da imate od nekih 900 eura, pa naviše, u zavisnosti od kategorije hotela, a konkretno ovaj aranžman za Iran košta 2000 eura.
XS
SM
MD
LG