Dostupni linkovi

Tužba protiv DPS-a zbog pjesme


Kompozitor Ljubiša Bulatović pokušaće na sudu da zaštiti svoja autorska prava zbog toga što je Demokratska partija socijalista na svojim promocijama nekoliko godina unazad koristila njegovu pjesmu.

Rodoljubiva rok balada posvećena crnogorskoj dijaspori naći će se na sudu. Slobodni umjetnik, kompozitor Ljubiša Bulatović predao je prijavu protiv Demokratske partije socijalista koja je na svojim promocijama bez njegove dozvole emitovala njegovu kompoziciju:

PJESMA: "... i bićeš uvijek u srcu mom, želja, nada, topli dom, voljeću te zemljo mojih predaka...".

Nekadašnji frontmen popularne bijelopoljske grupe "Crna dama" Ljubiša Bulatović član je Udruženja kompozitora Crne Gore i vjeruje da će zarad sebe i zarad njih dobiti ovaj proces, prvi ovaj procas u kome se kao tužena pojavljuje upravo vladajuća Demokratska partija socijalista:

"Ja imam apsolutno podršku, ja sam razgovarao sa mojim kolegama, u ovom slučaju jer čitava Crna Gora je slušala ovu pjesmu od '99. na svim konvencijama i promocijama državnog vrha Crne Gore. Ja ne pravim problem u smislu da meni nešto treba, neka ekskluziva, mi živimo od ovog posla i moraju svi da znaju da važi Zakon o zaštiti autorskih prava i da niko i nikad ne smije da koristi nešto što je tuđe".

PJESMA: "...tvoja suza i tvoj mač, časni krst i majke plač, noćas nek' mi budu utjeha...".

"Ja sam uputio zahtjev Demokratskoj partiji socijalista, dobio sam odmah odgovor, konkretno zvao me je direktor Predrag Sekulić i rekao da je on apsolutno za to da se zaštite moja autorska prava, ali je to radila Agencija "Mapa", a kada sam ja nazvao Agenciju "Mapa", gospodina direktora Sašu Vuksanovića on je rekao da nije upoznat sa tim slučajem, tako da sam ja odlučio da uputim krivičnu prijavu i protiv Agencije "Mapa" i protiv Demokratske partije socijalista u nadi da izborim svoja građanska, autorska i ljudska prava», kaže Bulatović

Popularni Ljubo se sada, kaže, osjeća prevarenim. "Jer to je moje, nije ničije bez moje i niko nema pravo u moje ime da pušta moju pjesmu. Tražim obeštećenje".

U Crnoj Gori vlada jedno mišljenje da je bolje biti bliže vlasti, lakše se pjeva, Bulatović, međutim, kaže da ga ne dijeli. «Neko to tako smatra, ja ne. Ali ja se apsolutno u ovom slučaju konkretno ne bavim politikom, nego se bavim svojim pravima. Ne možete vi da iskoristite moje emocije na promocijama, uživate uz moju muziku, ja sam srećan zbog toga kao svaki autor, kao svaki kompozitor, kao svaki izvođač, ali smatram da sam prevaren u ovom slučaju i zato tražim, opet ponavljam, ni manje ni više samo svoja prava".

XS
SM
MD
LG