Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija ne odustaje od jačanja veza sa separatistima


Moskva, Kremlj

Rusija odbacuje poziv ključnih zapadnih sila da opozove svoj plan jačanja veza sa dva separtistička gruzijska regiona. Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin insistirao je juče da Moskva samo želi da pomogne ekonomski razvoj Abhazije i Južne Osetije a ne da ih pripoji Rusiji.

Ali gruzijski ministar spoljnih poslova David Bakradze kaže da njegova vlada ima veoma alarmantne signale da Moskva želi da pripoji ova dva separatistička regiona.

Zatvorena diskusija Saveta bezbednosti u sredu, kao što se i očekivalo, završena je bez kompromisa. SAD, Britanija, Francuska i Nemačka pokušali su da uvere Moskvu da preispita sadašnje odnose sa Abhazijom i Južnom Osetijom. Ruski ambasador Vitalij Čurkin taj pokušaj odlučno je odbio:

"Sve što mi radimo je potpuno legalno, potpuno u saglasnosti sa medjunarodnim sporazumima, medjunarodnim pravom, tako da mi ne vidimo kako neko može protestovati oko tih stvari na legalnim osnovama."

Ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje je svojoj vladi naredio da i formalno prizna legalnost entiteta u regiji i osnaži s njima trgovinske veze. Gruzijski ambasador u UN Irakli Alasanija rekao je Radiju Slobodna Evropa da veruje da je Rusija našla vrlo malo istomišljenika tokom sednice Saveta bezbednosti, te da su Čurkinovi argumenti bili neuverljivi. i ministar spoljnih poslova Gruzije David Bagradze rekao je da je teško verovati da je Rusija spremna da bude neutralan pregovarač:

"Zato gruzijska strana smatra da ne bude li bitne promene u stavu Rusije, mirno rešenje krize nema šansu na uspeh."

Rusija, naime podržava Abhaziju i Južnu Osetiju od početka 90-ih, kada su one proglasile navodnu nezavisnost od Gruzije. Analitičari smatraju da su poslednji koraci Moskve podstaknuti željom Tbilisija da postane članica NATO saveza. Naime, i Gruzija, kao i Ukrajina, na proteklom samitu alijanse u Bukureštu dobili su podršku koja bi ih u dogledno vreme, a najkasnije do sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u decembru, mogla dovesti na put prema NATO-u. U sporu sa Rusijom Gruzija ima značajnu podršku SAD.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG