Dostupni linkovi

Vanredna vijest

On-line intervju sa Zawahirijem


Ayman al-Zawahri

Drugi čovjek u zapovjednoj strukturi Al Kaide, Ayman al-Zawahiri, odlučio se za do sada nesvakidšnji potez, on-line intervju. Od 16. decembra prošle godine do 16. januara, posjetitelji internet portala Al Ekhlas i Al Hesbah, koji se na Zapadu smatraju radikalnim i militantnim, ostavljali su svoje upite prvom zamjeniku Usame bin Ladena, koji je obećao da će na njih odgovoriti «što prije može».

Prema procjeni zapadnih izvora koji prate ove portale, Ayman al-Zawahiri primio je namjanje 1888 pitanja, koja se odnose na četrdesetak različitih oblasti. Njegovi odgovori na dio pitanja objavljeni su kao audio zapisi u dva dijela, svaki u trajanju od oko dva sata, i postavljeni na internet s logom As-Sahab Media, primarne medijske platforme Al Kaide. Prvi audio zapis pojavio se 2. aprila, a drugi ove sedmice – 22. aprila.

U nekoliko analiza ovog nesvakidašnjeg poteza Al Kaide u odnosima s javnošću, ističe se više Al-Zawahirijevih odgovora koje zapadni promatrači smatraju posebno zanimljivim. Za ovo priliku izdvajamo neke.


Na pitanje o tome da li Al Kaida planirana nove napade na zapadne zemlje koje su sudjelovale ili pomažu američku invaziju Iraka, Al-Zawahiri je odgovorio potvrdno: «Moj odgovor je da. Mislimo da svaka zemlja koja se pridružila agresiji na muslimane mora biti kažnjena». Na pitanje japanske novinske agencije da li i ta zemlja ostaje meta Al Kaide iako je povukla snage iz Iraka, Al Zawahiri je rekao kako Japan neće biti pošteđen jer je «sudjelovao u križarskoj kampanji protiv zemalja islama».


Najbliži suradnik Usame bin Ladena također je nastojao otkloniti bilo kakve sumnje u to da je Al Kaida izvela napade na Sjedinjene Države 11. 9. 2001. godine. On je optužio šiitski Iran i Hezbollah da šire glasine kako je te napade izveo Izrael, te kako to čine da bi diskreditirali postignuća sunitskih boraca Al Kaide.


«Cilj ovih laži je jasan – stvoriti dojam da nema junaka među sunitima koji su ranili Ameriku onako kako to nikada nitko u povijesti nije učinio. Iranski mediji su potakli ovu laž i ponavljali je», rekao je Al Zawahiri, te optužio Hezbollahovu televiziju Al-Manar da je sudjelovala u toj kampanji. Kritiku Irana, drugi čovjek Al Kaide nastavio je optužbom da Teheran nastoji prikriti svoje partnerstvo s Amerikom u, kako je rekao, «invaziji muslimanskih domova u Afganistanu i Iraku.»


Al Zawahiri je nedavno također kritizirao Iran zbog nastojanja Teherana da ojača svoj utjecaj na Bliskom istoku, posebno kroz akcije šiitskog Hezbollaha u Libanonu. Zapadni analitičari procjenjuju da su učestale optužbe na račun Irana pokušaj da se iskoristi strah sunita od šiitske dominacije na Bliskom istoku i da se Al Kaida prikaže kao njihov glavni zaštitnik. Smatra se kako je to posebno vidljivo u njegovoj tezi o povezanosti Irana, odnosno, «iranskih agenata» s «križarskom invazijom» Iraka.


Al Zawahiri je također kritizirao i palestinski Hamas, za koji je rekao da se ne može smatrati legitimnim islamskim pokretom. Al Kaida već neko
vrijeme odriče legitimnost Hamasu kojeg optužuje da je prihvatio palestinski nacionalizam, demokraciju i oslonac na Muslimansku braću – tri trna u oku pokreta međunarodnog džihada na čijem je čelu mreža Usame bin Ladena i Aymana Al Zawahirija. Čelnici Al Kaide podržavaju oružanu borbu Hamasa protiv Izraela, ali osuđuju njegovo sudjelovanje u izborima i mirovnim pregovorima.


Zapadni promatrači posebno ukazuju na Al Zawahrijevo tumačenje stradanja muslimana, koji su u prosjeku, najčešće žrtve Al Kaidinih napada. Ta je činjenica posljednjih godina znatno umanjila podršku koju je Al Kaida uživala u nekim dijelovima islamskog svijeta. U odgovoru na ovo pitanje objavljenom u utorak, Al Zawahiri je rekao kako Al Kaida «nije ubila nikog nedužnog ni u Bagdadu, ni u Maroku , ni u Alžiru, niti bilo gdje drugo,» a ako je netko nedužan i poginuo u akcijama «mudžahedina», stradao je slučajno ili zato što je to bilo neizbježno, pogotovo ako je živio na Zapadu. On je također upozorio muslimane koji stalno žive u zapadnim zemljama da na taj način krše islamsko vjersko pravo jer žive po zakonima nevjernika.


Odgovarajući na pitanja postavljena posredstvom intereneta, Ayman Al Zawahiri je iskoristio priliku za nastavak svog ideološkog sukoba s dvojicom istaknutih islamskih čelnika. Kritizirao je Yusufa al-Qardawija jednog od najuglednijih članova Muslimanske braće, pokreta koji dijeli slična ideološka polazišta kao Al Kaida, ali se postupno odriče nasilja i utjecaj pokušava ostvariti kroz sekularni politički aktivizam, zbog čega ga Zawahiri optužuje za kolaboracionizam s «korumpiranim arapskim režimima». Samom Qardawiju, koji je jedan od važnih autoriteta u islamskom svjetu, Zawahiri uz ostalo, prebacuje što je na neodređeno vrijeme odgodio borbu protiv sekularnih režima u arapskom svijetu, «iako zna da su oni nepravedni». Posebno mu zamjera fetvu iz 1994. godine u kojoj Qardawi tvrdi da muslimani koji se bore u nemuslimanskim vojskama protiv drugih muslimana ostaju dosljedni u svojoj vjeri.


Zawahiri u on-line intervjuu ne štedi ni ranijeg suparnika, također Egipćanina, Sayyida Imama al-Sharifa koji je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi kritizirao ideologiju međunarodnog džihada. Knjiga je ozbiljno uzdrmala čelništvo Al Kaide, ne samo zbog načina na koji je napisana, nego i zbog autoriteta koji stoji iza tih tvrdnji jer je Al Sharif nekadašnji emir (vođa) Egipatskog Islamskog džihada.

Zapadni analitičari primjećuju da je u svojim odgovorima Ayman Al-Zawahiri, medijski najistureniji čovjek Al Kaide, odlučio izbjeći veliki dio kontroverznih pitanja. Tako su neodgovorena ostala ona o tome zašto Al Kaida nikada nije napala Izrael i Iran, koje smatra najvećim neprijateljima.

XS
SM
MD
LG