Dostupni linkovi

Ko će kupiti kragujevačku Zastavu?


Fabrika automobila Zastava, Foto: Branko Vučković
Fabrika automobila Zastava, Foto: Branko Vučković

Dok Vlada Srbije pregovara sa potencijalnim kupcima, u Kragujevcu s nestrpljenjem očekuju stranog partnera koji će izbaviti Zastavu iz višedecenijske duboke krize, doneti novu tehnologiju i zaposliti radnike.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da su dva velika evropska proizvođača, Fiat i Folksvagen, ozbiljno zainteresovani za kupovinu kragujevačke fabrike automobila i da Agencija za privatizaciju i nadležna ministarstva vode završne pregovore sa potencijalnim kupcima:

"Fiat je ozbiljno zainteresovan za preuzimanje Zastave, ali je ozbiljno zainteresovan da izgradi fabriku automobila i Folksvagen. Dakle, imamo dva velika evropska prozvođača koji posle dugog niza godina nagoveštavaju potpuni preokret u automobilskoj industriji u Srbiji. Videćemo u narednom periodu, već nekoliko nedelja predstavnici ministarstva ekonomije razgovaraju i sa jednima i sa drugima kako bismo videli šta je najinteresantnije za nas."

Zoran Radovanović, novinar beogradskog lista Danas, kaže da je Zastavina saradnja sa Fiatom vrlo izvesna. On podseća da je proizvodnja prvog putničkog automobila u Kragujevcu počela 1954. godine kada je Zastava od Fiata dobila licencu za proizvodnju popularnog Fiće. Pre tri godine ta saradnja je obnovljena dobijanjem licence za prozvodnju Punta u Kragujevcu. Fiat je kragujevačkoj fabrici otpisao 64% od ukupno 33 miliona eura duga, a Zastava je italijanskom partneru vratila oko 11.5 miliona eura duga, kaže Radovanović:

"Mogućnost ozbiljne saradnje Zastave i Fiata nije nerealna, tim pre što su te dve kompanije tesno sarađivale decenijama unazad. Setimo se da je proizvodnja automobila u Kragujevcu počela uz podršku Fiata, zatim da je nova fabrika automobila građena uz finansijsku podršku i veliku pomoć Fiatovih stručnjaka."

Prema nezvaničnim informacijama iz vlade Srbije oba potencijalna kupca spremna su da u kragujevačku fabriku investiraju po 300 miliona eura. Zoran Radojević, generalni direktor grupe Zastava vozila, kaže za naš program da je visina investicija veoma važna jer kragujevačka fabrika očekuje ozbiljnog kupca koji će ponuditi proizvodnju novog konkuretnog modela automobila i nivo proizvodnje od najmanje 120.000 vozila godišnje:

"Ako kupac donese ugovor za proizvodnju konkuretnog vozila i kaže da će proizvoditi preko 120.000 jedinica godišnje, onda je to dobar kupac. Mi znamo šta znači proizvoditi preko 120.000 jedinica jer smo u istoriji Zastave imali kapacitet do 200.000 jedinica. Znamo da to zapošljava dosta ljudi, da to zapošljava srpsku industriju."

Zoran Mihajlović, predsednik fabričkog sindikata, smatra da je za zaposlene u najvećoj domaćoj fabrici automobila najvažnije da se privatizacijom obezbedi i psao za sve radnike. On podseća da je iz fabrike koja se privatizuje već otišlo oko 8.000 radnika i da preostali radnici očekuju siguran posao i sigurne zarade:

"Za nas je u ovom trenutku bitno što je tender obuhvatio svih 3.900 radnika, što Zastava automobili ide kompletno na tender, nema prodaje u delovima. Prodaje se jedna fabrika koja je veoma značajna za čitavu Srbiju."

Ministar Mlađan Dinkić kaže da će država dati mogućnost drugoplasiranom ponuđaču na tenderu da u Kragujevcu sagradi potpuno novu fabriku, jer nekadašnji srpski Detroit za to ima dovoljno kvalifikovane radne snage:

"Rekao sam da u Srbiji ima mesta za više proizvođača automobila, dobrodošli su - za onog ko preuzme Zastavu ne znači da je sam pobedio. Onom ko je zainteresovan ćemo obezbediti besplatno zemljište za igradnju nove fabrike da pravi automobile u Srbiji. U Kragujevcu po mojoj proceni ima mesta za dve fabrike jer ima izuzetno kvalifikovane radne snage i tradicije."

Sudeći prema sadašnjem razvoju događaja privatizacija jednog od najvećih srpskih gubitaša je veoma izvesna, a pored radnika Zastave i građani Kragujevca imaju velika očekivanja od privatizacije fabrike koja je nekada izdržavala ceo grad:

"Da se zaposli mnogo radnika, sigurno će doći neki privatnik koji ima para da preuzme Zastavu."

"Neko ko će od toga napraviti firmu koja će biti zaista profitabilna i koja će praviti neki auto koji neće ličiti na šporet Smederevac."

"Ta fabrika može raditi još dugo, kupaca ima kao i potencijala."

"Mislim da će ako se zaposli više ljudi i Kragujevac živnuti, sigurno."

XS
SM
MD
LG