Dostupni linkovi

Godina koju su pojeli skakavci


Srbija će privredno rasto ove godine po stopi od samo 4 odsto, u okruženju u kojem su je susedi pretekli – Hrvatska stopom od 4,3, Makedonija 4,5, BiH 5,5 i Crna Gora, koja će zabeležiti stopu privrednog rasta od 7.2 odsto.

Ovo je projekcija Međunarodnog monetarnog fonda i, ako se ostvari, zaista će pokazati da je po srpsku tranziciju – ovo bila godina koju su pojeli politički skakavci.


Ako bi se predviđanja MMF-a o privrednom rastu Srbije ove godine od samo 4 odsto ostvarila, bio bi to najniži rast zemlje od 2000. Najveći, od 8,4 posto, ostvaren je 2004. godine. Vladimir Gligorov, saradnik bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije, kaže da je MMF ovu procenu pravio početkom godine, očekujući da će tokom godine doći do smanjenja javne potrošnje da bi se obuzdao rast uvoza i inflacije, što nije moguće bez posledica po privredni rast. On smatra da će ove godine doći do pogoršanja makroekonomske stabilnosti, ali ne i do toliko dramatičnog usporavanja rasta, koje predviđa MMF. Očekuje da će ovogodišnja stopa rasta biti 5 odsto, a da će do njenog pada doći iduće godine:


"Mislim da će u smislu rasta sledeća godina biti gora od ove godine, s obzirom da će vlada, koja god da dođe, na jesen morati, kada se bude pravio budžet za 2009., da se suoči sa makroekonomskom nestabilnošću - moraće da izvrši određene korekcije koje mogu biti dosta ozbiljne. Ukoliko pobede radikali i oforme vladu sa Koštunicom, u tom slučaju će se morati tražiti i određeno smanjenje priliva novca iz inostranstva, odnosno alternativni izvori za podržavanje potrošnje i investicija kod kuće. Zbog toga bi naredna godina mogla biti teža od ove."


Prognoza MMF-a je sačinjena za celu istočnu Evropu. Zasnovana je na pretpostavci moguće krize na Zapadu koja bi dovela do generalnog usporavanja prethodnih godina veoma robusnog rasta u istočnoj Evropi. Verovatno je da će kriza imati refleks na mlade evropske ekonomije, ali on se neće ispoljiti linearno, kaže ekonomista Miroslav Prokopijević, direktor Centra za tržišna istraživanja, i naglašava da je problem Srbije u tome što 11. maja ponovo bira da li će napred ili nazad:


"Od toga mnogo zavisi i kolika će biti stopa rasta. Mogao bih pretpostaviti, budući da je stopa rasta u Srbiji već nekoliko godina u opadanju, sa 9 je došla na 6, da bi se taj trend mogao nastaviti i da pobede građanske snage, ali ako pobede izolacionističke i nacionalističke snage taj pad će se, verovatno, ubrzati."


Šta Srbija može očekivati ako na vlasti dobije Radikale? Vladimir Gligorov:


"Ako pobede radikali ta stopa rasta bi mogla da padne dosta nisko, 2%-3%, a ako bi bila sastavljena neka reformska vlada, koja bi izvršila neke ozbiljnije reforme, to bi moglo privremeno spustiti stopu rasta."


Miroslav Prokopijević kaže da predviđanje privrednog rasta za 2009. godinu niko ozbiljan ne može izneti, a evo kakav scenario očekuje ove godine:


"Ako pobede radikali, zavisi kakvu će politiku voditi, u nekom lošijem scenariju možda ne bi bilo nikakvog rasta, u nekom malo boljem verovatno oko 3-3.5, a ako pobede građanske snage, onda verovatno oko 5, pretpostavljam."


U oluji poludele srpske politke, jedan čovek, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, čini sve što može da se brod srpske ekonomije potpuno ne razlupa, ali je u nedavnom intervjuu nemačkoj agenciji DPA priznao da su mu mogućnosti ograničene. Srpska ekonomija je, rekao je, zatočenik politike, a zbog čestih izbora tranzicija u Srbiji još nije završena. Srbi, dodao je, ne treba da očekuju da mogu da glasaju za problematičnu politiku, a onda da traže od sveta da plati njihove račune i podupre privredni rast. Ankete pokazuju da bi izolacionisti, neprijateljski raspoloženi prema Zapadu, mogli osvojiti dovoljno glasova da formiraju sledeću vladu.
XS
SM
MD
LG