Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obeležena deveta godišnjica pogibije radnika RTS


Deveta godišnjica pogibije 16 radnika Radio-televzije Srbije u NATO bombardovanju obeležena je u Beogradu.

U dva sata i šest minuta, u vreme kada su u noći pre devet godina pale bombe na Radio-televiziju Srbije, ispred razrušene zgrade kod spomenika "Zašto" na Tašmajdanu održan je pomen poginulima. U ime porodica stradalih Žanka Stojanović, majka jednog od poginulih, zatražila je da se pred lice pravde izvedu svi odgovorni za tragediju:


"Pred ovim zidom plača, gde su pre punih devet godina presudom srpske vlasti, vlade socijalista i radikala, naši najmiliji izgubili živote. Mi, porodice žrtava, znamo istinu i znamo ko su ubice naših najmilijih – NATO, pa oni koji su ih žrtvovali."


Aleksandar Tijanić, direktor RTS-a:


"Ovaj krajputaš ispred kojeg smo i pamti i opominje. Opominje kako je sila lišena pravde obeležila svoje građane kao mete, a potom je druga sila oslobođena prava te građane ubila."


Zoran Janić, autor knjige o pogibiji radnika RTS-a "Tišina u Aberdarevoj", rekao je za naš program da ovaj slučaj nije završen, jer nisu osuđeni svi koji su ostavili zaposlene u televiziji, iako su znali da će biti bombardovana:


"Istina je jednostavna kao i svaka istina - reč je o državnom zločinu. Milošević i vojni vrh su želeli, kao i uvek, jedan veliki propagandni poen u ratu sa Zapadom. Poenta je da se do te istine dođe i da porodice, što je najbitnije, ne odustaju od borbe."


Dragoljub Milanović, bivši direktor RTS-a, jedini je službenik režima Slobodana Miloševića koji odgovara zbog pogibije radnika državne televizije. Posle dužeg bekstva i skrivanja uhapšen je i osuđen na 10 godina zatvora. U NATO bombardovanju RTS-a 23. aprila 99. poginuli su Jelica Munitlak, Milovan Janković, Dragan Tasić, Dejan Marković, Milan Joksimović, Slobodan Jontić, Slaviša Stevanović, Nebojša Stojanović, Aleksandar Deletić, Ivan Stukalo, Tomislav Mitrović, Ksenija Banković, Siniša Medić, Branislav Jovanović, Darko Stoimenovski i Dragorad Dragojević.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG