Dostupni linkovi

Hillary Clinton trijumfovala u Pennsylvaniji


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Gotovo već otpisana senatorica Hillary Clinton ostvarila je uvjerljivu pobjedu na demokratskim predizborima održanima u utorak u Pennsylvaniji, osvojiši 55 posto glasova prema 45 posto za Baracka Obamu. Time je ponovno dobila vjetar u leđa uoči novog kruga predizbora koji su za dva tjedna u Indiani i Sjevernoj Karolini, a gdje ankete daje prednost njenom suparniku.

Hillary je ponovno u utrci za nominaciju iako je već bila otpisana od stranačkih kolega i javnosti. U Pennsylaniji je pobjedila Obamu sa gotovo deset posto razlike na predizborima kojima se odazvalo više od 60 posto od oko četiri milijuna registriranih demokratskih birača. Kao što se očekivalo, srednja klasa, mladi, urbani i crni glasači dali su svoj glas Obami, no Clinton je pobijedila zahvaljujući glasovima radnika, starijih i ruralnog stanovništva.


U pobjedničkom govoru u svom stožeru u Philadelphiji Hillary je obećala da borbu nastavlja do kraja. "Pred nama je još dug put, ali i vi i ja ste spremni za to. Mogu me baciti na koljena, ali dok ste vi uz mene, opet ću se vratiti. Za nas pitanje nije možemo li održati obećanje Americi, već želimo li ga održati" rekla je senatorica Clinton.


Senator Obama je iz svog izbornog stožera proručio svojim biračima kako nije vrijeme za predah. Treba se baviti vrlo ozbiljnim temama sa kojima se Amerika suočava kako bi se izbjegla trivijalizacija tema kao što su "dva rata, ekonomija koja je u recesiji, planet koji je u opasnosti, a upravo to je ono sa čime se suočava naša nacija" upozorio je Obama.


I nakon Pennsyllvanije , Obama je u vodstu zahvaljujući ukupnom broju delegatskih glasova koje je do sada dobio i velikoj popularnosti , tako da ukoliko Clinton dobije sve preostale predizbore, vjerojatno joj to neće biti dovoljno i da osvoji nominaciju na konvenciji Demokrstake strane u kolovozu. Ipak, nekadašnja Prva dama mogla ovu koristiti kako bi uvjerila vodstvo stranke da je ona osoba koja bi u studenom na predsjedničkim izborima mogla pobjediti Johna McCaina.


Utrka unutar Demokartske stranke za predsjedničku nominaciju se tako nastavlja. To po ocijeni analitičara ide u prilog republikanskom kandidatu koji već vodi predsjedničku kampanju. Zato neki i kažu da je zapravo stvarni pobjednik nakon demokratskih izbora u Pennsylvaniji upravo John Mc Cain.

XS
SM
MD
LG