Dostupni linkovi

Plate i računi i dalje državna tajna


Mreža za afirmaciju nevladinog sektora u Crnoj Gori oštro je protestovala zbog činjenice da na skupštinskom sajtu još nema detaljnog izvještaja o troškovima i platama poslanika, iako se pare za te potrebe izdvajaju iz budžeta.

Komentarišući činjenicu da na skupštinskom sajtu, uprkos brojnim obećanjima i dalje nema podataka o službenim mobilnim telefonima i platama poslanika ni visine računa i izvještaja o njihvom primanjima Vuk Maraš, koordinator parlamentarnog programa MANS-a, za naš program kaže da poslanici imaj nekorektan odnos prema građanima čiji novac rado troše:
"Posebno se odnosi na mobilne telefone koje građani za svakog poslanika plaćaju po sto eura pojedinačno i na platne liste poslanika koje su obećane da će biti na sajtu koje se takođe finansiraju preko građana, odnos poreza koje građani svakom mjeseca uplaćuju u budžet".
MANAS je ponovo javno pozvao generalnog sekretara Skupštine Milana Radovića da pothitno objavi troškovinih poslanika, visinu njihovih plata kao i druge podatke o novcu poreskih obveznika koji se troši za potrebe parlamenta. U toj organizaciji podsjećaju da je predsjednik skupštinskog administrativnog odbora Radivoje Nikčević još u januaru obećao da će to biti učinjeno u roku od dvije nedjelje, ali da tih podataka do danas nema na sajtu Skupštine. Upitan da prokomentariše neispunjavanje ove obaveze Radivoje Nikčević kaže:
"Tačno je, rekao sam na sjednici Administrativnog odbora da nemam ništa protiv da se i na sajtu Skupštine objave telefoni svih poslanika. Lično stojim iza toga da meni ne smeta kao poslaniku da to bude objavljeno. Administrativni odbor nema pravo da donosi takvu odluku, takve odluke praktično sprovode skupštinske službe".
RSE: MANS tvrdi da ste obećali da će tu biti objavljene i poslaničke platne liste?
Nikčević: Ne, ja sam rekao da ćemo do kraja januara mjeseca, imajući u vidu da Skupština nije zasijedala, da ćemo donijeti takve odluke i smatram da će se do tada operacionalizovati sve odluke koje budemo mi donijeli, a lično nijesam rekao da će to biti objavljeno na sajtu Skupštine.
RSE: Samo mi to nije jasno, maločas ste rekli da to nije u nadležnosti Administrativnog odbora.
Nikčević. Nije u nadležnosti Administrativnog odbora, a da mi lično ne smeta da budu objavljeni kada sam ja u pitanju kao poslanik.
Ni opozicija se nije previše zamarala ovim problemom. Zamjenik predsjednika Administrativnog odbora i poslanik Srpske liste Budimir Aleksić kaže da nije u toku:
"Pa, ne znam. Ja mislim da to nema razloga da se krije niti da je u pitanju neka sad tu akcija da neko želi to da sakrije. Prosto nijesam u toku što to nije postavljeno. Nema razloga da krije bilo ko".
RSE: Da li vi kao opozicioni poslanik imate namjeru da pogura to u Administrativnom odboru da se tako nešto učini zato što građani imaju pravo da znaju?
Aleksić: Proguraću kada bude sljedeća sjednica, da se nekome ne bi činjelo da sad neko to krije. U svakom slučaju, baš ću pitati zašto to nije postavljeno. Možda je neka tehnička stvar u pitanju. Ne znam. Nijesu ažurni ti tamo operativci koji to treba da postave.
Prema podacima iz MANS-a plata poslanike sa poslaničkim dodatkom i bez uvećanja po osnovu minulog staža iznosi oko 1100 eura. Iznosi domaćih i stranih dnevnica. putnih troškova, dodataka za upotrebu sopstvenog automobila, novca za smještaj i drugih beneficija koje uživaju poslanici nijesu poznati.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG