Dostupni linkovi

Scheffer: Želim videti Makedoniju u NATO-u


Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u razgovoru sa makedonskim ministrom spoljnih poslova Antoniom Milošoskim tokom posete Makedoniji, 21. april 2008.
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u razgovoru sa makedonskim ministrom spoljnih poslova Antoniom Milošoskim tokom posete Makedoniji, 21. april 2008.

Možete uliniti dve stvari- gledati u prošlost i biti ljuti zbog onoga što se dogodilo u Bukurestu, ili da pogledate prema napred. Sa ovakvom porukom se generalni sekretar NATO pakta Jaap de Hoop Scheffer danas obratio makedonskoj javnosti posle razgovora sa predstavnicima državnog vrha u Skoplju.

“Želeo bih da vidim da ćemo 9. jula, kada će Albanija i Hrvatska potpisati pristupne pregovore za ulazak u NATO, na stolu imati i treću zemlju, a to je vaša. Zato treba iskoristiti mogućnost koju imamo i da do tada vidimo da li se može naći rešenje o imenu zemlje. Ja ne mogu biti instrument u ovom procesu, ali ukoliko mogu, ja ću pomoći,” rekao je prvi čovek Alijanse, ističući da je cilj njegove posete da vidi kako se može ubrzati pregovarački proces o ovom veoma bitnom pitanju. On je izjavio da je optimist da se može doći do rešenja:

“Moja lična ambicija je da vidim vašu zemlju u NATO-u. Mislim da su evroatlanske integracije ključne za bezbednost i stabilnost u ovom regionu i ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da ostvarim ovu ambiciju.”

Scheffer je izrazio nadu da će prevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji biti slobodni i fer i da će novoizabrana vlada biti sposobna da nastavi pregovore.

Predsednik Branko Crvenkovski je zatražio od Shefera da u Briselu prenese poruke da Makedonija ostaje posvećena cilju da što pre postane ravnopravna članica Alijanse, što je veoma bitno za stabilnost regiona, ali i da nije spremna da to učini po ceni sopstvene destabilizacije.

A u vezi stabilnosti zemlje, ovih dana su aktuelni događaji na granici između Makedonije i Kosova, gde su, prema prištinskim medijima, primećeni naoružani ljudi. Isto tako, u Tetovu su u toku vikenda registrovani pucnjevi iz vatrenog oružja, koji se povezuju sa pristalicama političkih partija Albanaca. U makedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da za sada nemaju nikakvih informacija o ovim slučajevima, a u policiji u Prištini su nas informisali da je situacija u nekim graničnim selima tenzična, ali da do sada nisu našli naoružane ljude.

XS
SM
MD
LG