Dostupni linkovi

Šutnja Kaptola je sramotna i znakovita


Na komemoraciji 63. obljetnice proboja iz ustaškog logora u Jasenovcu u nedjelju izrečene su oštre kritike na račun Katoličke crkve u Hrvatskoj, čiji vrh je i ovom prigodom u Jasenovcu , kao i svih ranijih godina minorzirao sam događaj.

Zbog toga ih je posebno žestoko prozvao predstavnik antifašista i bivših logoraša van Fumić, optužujući veći dio katoličkog klera za 'izdašnu pomoć ustaškom režimu' koji, prema njegovim riječima, i danas 'kao posljednji bastion' brani taj poredak i uzdiže Bleiburg. U današnjem priopćenju Katolička je crkva to nazvala 'teškim klevetama', a javnost je podijeljena.

Katolička crkva odbacuje jučer iznesene optužbe o veličanju ustaškog pokreta i različitom tretmanu žrtava u Jasenovcu i Bleiburgu, ističe za naš program glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ančić:

«Sve što možemo reći jest da se radi o doista grubim klevetama koje podsjećaju, moramo to reći, na ona nekadašnja vremena za koja mislimo da su zauvijek iza nas.»

Govor Ivana Fumića, člana Savjeta Spomen područja Jasenovac i predstavnika zatočenika koji je optužio vrh Katoličke crkve da 'u velikom luku i danas zaobilazi Jasenovac i uzdiže Bleiburg' glavni urednik katoličkog tjednika Glas koncila Ivan Miklenić naziva pristranim i tendecioznim:

«Činjenica je da spomenuti gospodin Ivan Fumić, član Savjeta Spomen područja Jasenovac, nema apsolutno nikakvih argumenata, ni za prošlost Crkve, dakle, za događanja za vrijeme Drugog svjetskog rata i za vrijeme postojanja toga ustaškog logora, a još manje za ovo anašnje vrijeme u kojem bi, prema njegovim tvrdnjama, kler u Katoličkoj crkvi bio 'posljendji bastion 'koji bi podržavao ustaški režim'. Apsolutno za to ne postoje nikakvi argumenti pa ocjenjujem da je govornik očito imao neke druge razloge i da je iskoristio priliku da provocira Crkvu. Mislim da će to čak otvoriti pitanje da li ubuduće uopće treba doći predstavnik Katoličke crkve na komemoraciju, ako to budu takvi pristrani i politički obojeni skupovi.»

Novinar Jutarnjeg lista Darko Pavičić, koji godinama prati Crkvu, kaže:

«Ako netko želi da s Katoličkom crkvom konačno riješi tu dilemu oko Jasenovca, ne bi smio davati takve izjave. Međutim, s druge strane, ako Katolička crkva ne želi da joj se takve izjave podmeću, ona bi isto morala malo korigirati svoje ponašanje.»

Analitičar i kolumnist Novog Lista Drago Pilsel apsolutno se slaže s Fumićevim stavovima o katoličkom kleru i ustaškom pokretu u Hrvatskoj:


"Uspostava Nezavisne države Hrvatske ne bi se nikad mogla dogoditi da Katolička crkva nije stala podupirati taj pokret. Prisjetimo se samo jedne temeljne činjenice - prva ustaška ćelija u Zagrebu osnovana je na Kaptolu, u kuriji, na broju 4! Što se tiče konkretno Fumićeve tvrdnje, ona je istinita. Naime, i dan danas se događa da Katolička crkva ne razumije upravo tu potrebu da se događanja iz 1945. inerpretiraju iz onoga što je bio uzrok, a to je 1941-va. Osim toga, Katolička crkva i dalje nastavlja s povijesnim i političkim mitovima, lažima i manipulacijama, poput one da se 'oni' neće pojaviti u Jasenovcu, jer je Jasenovac nakon pada NDH funkcionirao kao partizanski logor, što je notorna neistina. Naprosto, ima jako puno dokumenata koji daju pravo Fumiću u njegovim tvrdnjama, a šutnja Kaptola je sramotna i –znakovita.»

Urednik i kolumnist tjednika Feral Tribune Marinko Čulić kaže da je ponašanje katoličke crkve prema Jasenovcu sramotno,ali zamjera Fumiću na paušalnim ocjenama i nepreciznosti pri spominjanju Tomislava Filipovića Majstorovića, katoličkog svećenika koji je ubijao u Jasenovcu:

«On jeste bio svećenik, ali prije nego što je došao u Jasenovac izbačn je iz Crkve. Izbacio ga je franjevački red Bosne-Srebrene zbog toga što je sudjelovao u pokoljima u blizini Banja Luke. To je jedno, a drugo, u Jasenovcu je bilo i nekoliko katoličkih svećenika koji su mučeni i tamo i ubijeni. To su bili šestorica slovenskih svećenika koji su prije toga bili proptjerani iz svojih župa u Sloveniji i završili u Jasenovcu. Mislim da je loše ovako paušalno govoriti jer se onda daje alibi Katoličkoj Crkvi da se ne suoči s istinom o Jasenovcu. Međutim, to što je govorio Fumić ne umanjuje nimalo odgovornost Katoličke crkve za njezin odnos i tretman prema Jasenovcu koji je bio i ostao –skandalozan!»

XS
SM
MD
LG