Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rast cijena hrane sve ozbiljniji problem


Glavni tajnik UN Ban Ki-moon izjavio je kako rast cijena hrane može ugroziti nastojanja međunarodne zajednice da smanji siromaštvo u svijetu. Sudjelujući na UN-ovoj konferenciji o trgovini i razvoju u Ghani, Ki-moon je kazao da bi zabrana trgovine rižom i žitom mogla u budućnosti izazvati nestašice koje bi po siromašne mogle postati pogubne.

Milenijski ciljevi Svjetske organizacije o smanjenu siromaštva u svijetu čini se da bi mogli biti ugroženi posljednjim neobuzadnim rastom cijena hrane. Samo u prošloj godini je hrana poskupila dvostruko, a samo prije deset godina svjetski su se lideri dogovorili da do 2015 .siromaštvo u svijetu smanje za polovicu.

Podaci medjutim govore suprotno – sadašnja kriza bi, prema riječima prvog čovjeka Svjetska banke Roberta Zoellicka, mogla u još dublje siromaštvo odvući još 100 milijuna ljudi. Glavni tajnik UN Ban Ki moon zato je upozorio na konferenciji UNCTAD-a kako kriza mora biti rješavana odgovorno, jer bi se u suprotnom "mogla razviti u višestruku i višedimnezionalnu krizu koja bi mogla ugroziti ekonomski rast, socijalni napredak i politiku sigurnosti u svijetu".

Sudionici konferencije u Ghani su upozoravali da siromašni ne bi trebali plaćati cijenu financijske krize koja se dogadja medju bogatima. Brazilski predsjednik Luiz Ignacio Lula da Silva je kazao kako globalizacija ne bi smjela biti sredstvo prebacivanja gubitaka na zemlje u razvoju, jer su upravo one te koje pridonese održavanju ekononomskog rasta na sadašnjoj razini.

Prvi čovjek Svjetske organizacije Ki- moon je upozorio na situaciju u 50 najsiromašnijih država u svijetu koje je mimoišao globalizacijski boom, naglašavajući kako UN ne može zanemariti njihove stvarne potrebe. Valja izgraditi mehanizme kako bi se spriječila glad u tim zemljama:" Ukoliko ne razmislimo o našoj staregiji, ukoliko se ne izdignemo iznad prazne retorike i ne udvostručimo naše napore, izdati ćemo obećanja dana milijunima siromašnih u svijetu. Kao što je prošloga tjedna upozorio predsjednik Svjetske banke , rast cijena hrane mogao bi ugroziit naše milenijske razvojne ciljeve. Drugim riječima, mogli bi se vratiti na sam početak", upozorio je Ban Ki moon.

Visoke cijene hrane i način prevladavanja krize bit će središna tema predstojećeg sastanka čelnih ljudi UN-ovih agencija, Svjetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda koji se održava početkom idućega tjedna u Švicarskoj.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG