Dostupni linkovi

Crna Gora je zarobljena u nepromjenjivosti


Miodrag Živković
Miodrag Živković

Lider Liberalne partije Miodrag Živković u intervjuu Radiju Slobodna Evropa govori o pozivu Pokreta za promjene toj partiji da bude dio reformkog bloka koji bi na narednim izborima promijenio vlast.

RSE: Nakon ubjedljive pobjede Filipa Vujanovića na predsjedničkim izborima, iz opozicije ponovo pozivaju na ujedinjenje. Pokret za promjene najavio je formiranje saveza sa pojedinim partijama, intelektualcima i nevladinim organizacijama. Među pozvanima je i Liberalna partija, no vi ste taj poziv glatko odbili. Zašto?


Prekompozicijom političke scene bi demokratske opozicione stranke napravile blok, izolovale Srpsku listu kao nacionalističku stranku i suprotstavile se Demokratskoj partiji socijalista kao ozbiljna alternativa.

Živković: Još prije Ustava, s jednim autorskim tekstom, pozvao sam crnogorsku opoziciju misleći da je došlo vrijeme da dođe do njene prekompozicije jer živimo u nezavisnoj državi Crnoj Gori, da dio opozicije treba da bude alternativa ovoj vlasti i da taj dio opozicije mora Demokratskoj partiji socijalista uzeti jedan dio glasova i smijeniti je na političkoj sceni. Tada sam rekao da nacionalisti i demokrati ne mogu zajedno. Definitivno, ljudi sa Srpske liste i Srpska narodna stranka se predstavila crnogorskoj političkoj sceni kao stranka koja baštini nacionalizam i koja osjeća da je u tom prostoru politički profit. Na jednu takvu inicijativu, nakon samo tri dana, gospodin Medojević je reagovao na način da je pozvao svu opoziciju da se ujedini, bez Liberalne partije, kazavši tada da ne može da locira Liberalnu partiju. Liberali su uvijek bili i ostali opoziciona stranka koja će izdržati na političkoj sceni sve do smjene ovoga režima jer smatra da je Crna Gora upravo od strane ovoga režima zarobljena u svojoj nepromjenjivosti i da funkcioniše kao privatna ili poluprivatna država. Tada smo gospodinu Medojeviću i svima tvrdili da građenje jedinstve opozicije na pitanjima Ustava nije dobro i da će to izazvati posljedice. Na žalost, sve se to i obistinilo. Kasnije smo gospodina Medojevića molili da bude ta karika koja će podržati crnogorski Ustav jer nezavisnoj crnogorskoj državi je strašno važan Ustav, kao tačka na projekt crnogorske nezavisnosti. Iskreno smo zadovoljni i srećni što su naši svakodnevni savjeti i instrukcije urodili plodom i najzad je Pokret za promjene uradio ono što je trebalo da uradi. Na predsjedničke izbore, definitivno posvađana, opozicija je izašla sa svojim kandidatima. Nije bilo teško pretpostaviti da su predsjednički izbori unaprijed riješeni. To je bila jedino borba koji će od opozicionih kandidata uzeti najviše glasova, što nije dobro za opoziciju. Opozicija ima jedan problem koji se promiče već duži vremenski period, a to je da se najčešće ponaša kao mačka koja trči za sopstvenim repom, a to znači da jedni drugim uzimaju glasove. Mi smatramo da tome mora doći kraj i da se to moglo riješiti jedino prekompozicijom političke scene, tako što bi demokratske opozicione stranke napravile blok, izolovale Srpsku listu kao nacionalističku stranku i suprotstavili se Demokratskoj partiji socijalista kao ozbiljna alternativa koja će ponuditi građanima Crne Gore Crnu Goru kao zemlju u kojoj će vladati pravni principi i pravna načela, u kojoj će ponuditi bolju ekonomsku budućnost.

RSE: Zar vam ova ideja Pokreta za promjene, o formiranju reformskog bloka sa pojedinim partijama, isključujući Srpsku listu, intelektualcima i nevladinim sektorom upravo ne liči na jednu takvu ideju?


Između Liberala i Pokreta za promjene nema nekih spornih tačaka u političkom djelovanju. Mislim da još uvijek ima problema sa dosljednošću i sa principima.

Živković: To nije loša ideja. Ali na način kako je saopštena imam osjećaj, a možda i griješim, da su u tome trenutku gospoda iz Pokreta na promjene na ostale stranke koje su pozvali više gledali kao na objekte, nego na subjekte. U tom trenutku, čitajući tekst gospodina Medojevića, prepoznao sam da su i Liberalna partija i ostale partije tu više objekti nego subjekti. To mi je malo zasmetalo i reagovao sam na način da sam rekao da smo spremni da razgovaramo za svim demokratskim strankama u Crnoj Gori, pogotovo opozicionim, ali ne želimo da budemo ničiji privjesak jer Liberali nikada nisu bili ničiji privjesak. Na to sam dobio odgovor gospodina Medojevića da je moj istup bio nekorektan. Reagovao sam na to kazavši da u ovom trenutku uopšte nije pametno otvarati pitanje korektnosti. Ako bi smo razgovarali o korektnosti, sasvim sigurno da bi tu gospodin Medojević imao političke štete, a nije nam to namjera. Mi Liberali stalno tvrdimo da je Pokret za promjene veliko osvježenje na crnogorskoj političkoj sceni, da Pokret za promjene politički artikuliše gotovo na identičan način ono što su radili Liberali u posljednje dvije decenije. Između nas nema nekih spornih tačaka u političkom djelovanju. Mislim da još uvijek ima problema sa dosljednošću i sa principima. Vjerujte da je u politici to jako važno i jako bitno. Iz toga razloga je bila ta reakcija i htio sam reagovanjem na takvu tvrdnju gospodina Medojevića da pustim loptu. Mislim da u ovom trenutku nije potrebna nikakva svađa između opozicionih stranaka, mislim da se može napraviti veliki korak između onih stranaka koje to istinski žele. U ovom trenutku se definitivno može okupiti dio opozicije. Ideja gospodina Medojevića jeste dobra, ali ne treba sa njom odmah poći u javnost i obratiti se svima kao objektima. Mislim da treba napraviti jednu ozbiljnu strategiju, mislim da treba opredijeliti ciljeve, mislim da treba napraviti jednu platformu i razgovarati sa svim zainteresovanim političkim subjektima. Nakon toga treba izaći u javnost sa onim što se uspjelo uraditi. Plašim se da ovakvim ponašanjem, prvo u javnost a nakon toga nešto raditi, pravimo sami sebi ponekada veliku štetu.

RSE: Da li dijelite mišljenje gospodina Medojevića da su naredni parlamentarni izbori posljednja šansa za promjenu vlasti u Crnoj Gori?

Živković: Mislim da je gospodin Medojević tu napravio lapsus potpuno nesvjesno. Naime, naredni izbori mogu biti velika i najveća šansa da opozicija smijeni aktuelnu vlast, ali nikada niko ne smije reći da je to posljednja šansa.

RSE: Kako gledate na stav analitičara da su demokratske snage u Crnoj Gori demotivisane nakon što je Vujanović na izborima bukvalno počistio kandidate iz opozicije?

Živković: Gotovo uvijek imam veliko iskustvo na izborima i gotovo uvijek smo razočarani jer smo uvijek mi svi željeli više. Na žalost, izborni rezultati su uvijek onakvi kakvi jesu. A ovaj je takav kakav jeste jer Crna Gora definitivno nije slobodno društvo. Paradoksalno i strašno je, a posebno je tužno i nesrećno, da oni koji pobjeđuju na ovim izborima i osvajaju tu apsolutnu većinu slave i ispaljuju strašne vatromete, a znaju da nisu pošteno dobili te izbore. Strašno je da se svih ovih 20 godina govori o kupovini ljudskih duša putem ličnih karata, strašno je da se za izbore koristi čitava državna infrastruktura, strašno je da se koristi ogroman novac iz nekih paralelnih budžetskih tokova. Sve je to strašno i sve to govori da ti izbori nisu pošteni. Kada se na taj način osvoji samo nešto preko 50 posto, uvijek postoji šansa da opozicija uz promjenu strategije, uz promjenu načina sudjelovanja, uz drugačije definisanje ciljeva, definitivno smijeni ovu vlast. Ovom prilikom gospodin Vujanović je opozicione kandidate pobijedio za par hiljada glasova, što ne znači da za godinu i pol dana na planiranim parlamentarnim izborima 2009. godine opozicija ponovo nema veliku, možda i najveću, šansu.

XS
SM
MD
LG