Dostupni linkovi

Prihvaćanje povijesne istine


U Jasenovcu je svečano obilježena 63. obljetnica proboja preživjelih logoraša iz ustaškog konclogora i održana komemoracija za sve žrtve tog logora. Nećemo dopustiti da se zločini počinjeni za vrijeme ustaškog režima ikada zaborave, poručila je potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.

Danas smo ovdje kako bismo još jednom osudili zločin protiv nedužnih ljudi počinjen u jasenovačkom koncentracijskom logoru, zločin za koji nema opravdanja, kazala je potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor:


«Prihvaćanje povijesne istine znak je zrelosti naroda i države, ali istovremeno i upozorenje da se zlo više nikada ne smije ponoviti. Jer, zlo rađa novo zlo, mržnja – novu mržnju! Istinu ne skrivamo. Ne smijemo i nećemo dopustiti da se zlo počinjeno ovdje i drugdje za vrijeme ustaškog režima u NDH ikada zaborave!»


Današnja komemoracija održana je u znak sjećanja na proboj oko 600 jasenovačkih logoraša 22. travnja 1945. godine, koji su na vijest da će ih ustaška posada logora sve pobiti, odlučili pokušati proboj i domoći se slobode, ili poginuti u u borbi. Uspjelo ih se probiti tek stotinjak.

U sustavu jasenovačkih logora u nepune četiri godine ubijeno je ili zbog neljudskih uvjeta života umrlo između 80 i 100 tisuća ljudi, pola od njih Srbi, zatim Židovi, Romi, Hrvati, Bošnjaci i drugi.

«Sve ovo treba snimiti, zabilježiti i posvjedočiti, jer jednom u budućnosti naći će se neki gad koji će ustvrditi da se ovo nikada nije dogodilo,» citirao je hrvatski predsjednik Stipe Mesić zgroženu izjavu savezničkog zapovjednika u Europi Dwighta Eisenhowera nakon što je ovaj u proljeće 1945. dodine obišao jedan od netom oslobođenih nacističkih konclogora u Njemačkoj.


«Veliki američki general, kasnije i predsjednik Sjedinjenih američkih država, imao je potpuno pravo – našlo se, a nađe se i danas dosta gadova koji bi nas htjeli uvjeriti kako zločin i nije bio tako strašan, ako je uopće i počinjen, kako se u logorima poput Jasenovca sasvim dobro živjelo i preživljavalo, kako je ubojica bilo i na drugoj strani, pa to valjda poništava masovna ubijanja počinjena ovdje.»

Na ovom autentičnom mjestu zla treba se jasno čuti biblijska poruka – zlo koje se čini drugima, sebi se čini, kazala je povjesničarka i predsjednica Savjeta Spomen-područja Jasenovac dr. Zorica Stipetić:


«Zbog toga treba trajno ponavljati: Jasenovac je mjesto genocida nad Srbima i Romima, mjesto holokausta nad Židovima, mjesto ratnog zločina nad antifašistima i političkim neistomišljenicima Hrvatima, Bošnjacima i pojedincima iz drugih naroda.»

Bivši predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Ivan Fumić oštro je prozvao katoličku crkvu da je podupirala NDH i da je – kako je rekao – i danas brane.

«To je vjerojatno i razlog što vrh katoličke crkve u velikom luku zaobilazi Jasenovac, ali ne i Bleiburg. No, ne smijemo zaboraviti i one svećenike koji su bili na strani naroda, i branili interese i slobodu naroda.»


Komemoraciji su nazočili i predsjednik Sabora Luka bebić, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, veleposlanici niza država, i predstavnici antifašističkih boraca iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Srbije. Predstavnika židovske zajednice nije bilo, zbog vjerskog blagdana Pesah, koji pada na današnji dan.

XS
SM
MD
LG