Dostupni linkovi

EBU pod pritiskom zbog održavanja Eurosonga u Beogradu


Pobjednica Eurosonga 2007 Marija Šerifović
Pobjednica Eurosonga 2007 Marija Šerifović

Zbog pritužbi Organizacije za zaštitu autorskih muzičkih prava (SOKOJ), mogla bi biti preispitana odluka o održavanju Eurosonga u Beogradu. U Radio-televiziji Srbije tvrde kako je to "glupost", dok SOKOJ ima podršku evropskih udruženja za zaštitu autorskih prava.

Zbog neizmirenih obaveza srpske javne televizije RTS prema srpskoj Organizaciji za zaštitu autorskih muzičkih prava (SOKOJ), evropska udruženja za zaštitu autorskih prava (CISAC i PRA) obratile su se RTS-u, ali i Vladi Srbije sa zahtjevom da se problem riješi, kako u protivnom ne bi zahtjevali od Evropske radiodifuzne unije (EBU), koja organizuje evrovizijsko takmičenje Eurosong, da organizaciju povjeri nekom drugom javnom servisu, piše u subotu beogradski "Blic".

Kako "Blic" saznaje od direktora SOKOJ-a Aleksandra Kovačevića, u toku je veoma ozbiljna prepiska između CISAC-a i EBU-a, koji organizuje Eurosong. Međutim, direktor RTS-a Aleksandar Tijanić je za medije izjavio kako je to "glupost". "Pošto je SOKOJ pustio tu vijest u medije, najavljujem im da neće dobiti ni dinara od RTS-a. Mogu nas odmah tužiti, a baš bih volio vidjeti kako namjeravaju zabraniti održavanje Eurosonga", rekao je Tijanić.

Član Upravnog odbora SOKOJ-a Vlada Maričić rekao je, međutim, da je ovaj problem nedavno predočen Vladi Srbije. "U poslednjih nekoliko dana, britanska autorska agencija PRA i CISAC ozbiljno pritišću EBU da preispita odluku o održavanju Eurosonga u Beogradu. Poslano je čak i pismo predsjedniku Borisu Tadiću da pomogne riješiti problem", rekao je Maričić za "Blic".
XS
SM
MD
LG