Dostupni linkovi

Novi vizni ugovor sa Bugarskom


Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova u maju će potpisati ugovor sa Bugarskom o izdavanju crnogorskih viza. Konzularana saradnja koja je do sada isključivo bila uspostavljena sa Srbijom uskoro će biti proširena i na još nekoliko zemalja regiona. Što to u praksi znači?

Direktor Direkcije za konzularne poslove crnogorskog MIP-a Željko Stamatović pojašnjava da je u cilju zaštite i pružanja usluga crnogorskim građanim, za one države gdje Crna Gora, a ni Srbija nemaju diplomatsko konzuralna predstavništva, sklopljen novi ugovor sa Bugarskom:

"Sporazum sa Bugarskom obuhvata Republiku Jermeniju, Republiku Azerbejdžan i Republiku Gruziju. Za državljane tih država biće ovlašćena predstavništva Republike Bugarske za izdavanje viza radi ulaska u Crnu Goru, dok će u slućaju neke nužde ili potrebe oni pružati konzularnu zaštitu crnogorskim državljanima u pogledu izdavanja putnog lista i pružanja neke konzularne zaštite kod lokalnih organa".

RSE: Pretpostavljam da će isto biti i za sklopljene ugovore sa drugim državama?

Stamatović: Mi nastojimo i u pregovorima smo i ono što je već najavljeno sa Slovenijom za jednu vrstu takvog sporazuma, a takođe ćemo tu našu aktivnost proširiti sa drugim zemljama iz okruženja tako da bismo pokrili što veći broj zemalja, a posebno onamo đe se pojavljuju i naši državljani, a i oni državljani tih država koji žele da putuju iz raznih razloga u Crnu Goru.

Ove poslove u ime Crne Gore do sada su obavljala samo diplomatsko konzularna predstavništva Srbije na osnovu Memoranduma o saglasnosti koji je potpisan prošle godine i obnovljen februara ove. Takođe, Vlada planira da i sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom potpiše sporazume na osnovu kojih će diplomatsko konzularna predstavništva tih država izdavati vize za ulazak u Crnu Goru i pružati konzularnu zaštitu crnogorskim državljanima u zemljama u kojima Crna Gora nema svoja predstavništva. Što se samih viza tiče Crna Gora slovi za otvorenu državu, a njen vizni režim, prema riječima Stamatovića, skoro je identičan onom Evropske unije:

"Vizni režim Crne Gore je približan režimu, ako ne i skoro isti vizom režimu Evropske unije, zemalja članica Evropske unije. Osnovne zemlje u kojima je potrebna viza za ulazak u Crnu Goru su afričke, južnoazijske zemlje i većina srednjoameričkih zemalja. Tu su isključene Sjedinjena Američke Države, Kanada, Meksiko, Australija, Japan i ove značajne zemlje, ali ostalim zemljama je potrebna viza za ulazak u Crnu Goru".

XS
SM
MD
LG