Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Promovirana knjiga «Hrvatska u logorima 1941 – 45»


Zagreb

U Zagrebu je promovirana knjiga «Hrvatska u logorima 1941 – 45» Miše Deverića i Ivana Fumića. Monografski su obrađeni svi ustaški logori na području Nezavisne Države Hrvatske (NDH), logori njihovih četničkih saveznika, kao i logori njemačkih i talijanskih okupatora.

Ova knjiga nije ni lako ni ugodno štivo i ne smije se čitati prije spavanja, kazao je koautor knjige «Hrvatska u logorima 1941- 45» Ivan Fumić na predstavljanju danas u Zagrebu:

«To je dokument jednog vremena koji dokumentirano odgovara na pitanja što se to u našoj prošlosti dogodilo, a još uvijek ima odraza na zbivanja kod nas. Sjetimo se Ovčare, Škabrnje, Srebrenice, ali i Gospića, koji su u neku ruku produžetak II svjetskog rata.»

Knjiga predstavlja detaljan prikaz ukupno 84 logora raznih namjena i tipova na području NDH, od ustaških logora, među kojima je najznačajniji i po broju žrtava najpogubniji bio Jasenovac, ali i svi ostali, uključujući logore za žene i djecu poput Lobora i Jastrebarskog, zatim logore koje su na području Endehazije držali njemački i talijanski okupatori – od Zemuna do zloglasnih logora na Molatu i u Kamporu na Rabu, do slabije poznatih četničkih logora, od kojih je najpoznatiji bio u Kosovu pored Knina, poznat i kao «drugi Jasenovac». Donesena su iscrpna svjedočenja preživjelih logoraša o patnjama koje su pretrpjeli i doživjeli, ali i integralni tekst presude jednom od zapovjednika Jasenovca Dinku Šakiću iz 1999. godine, inače jedinog živućeg zapovjednika bilo kojeg konclogora na području okupirane Europe koji je osuđen i zatvoren upravo u Hrvatskoj.

Knjiga je pisana dijelom i kao odgovor na manipulacije oko Bleiburga i likvidacija 1945. godine, kazao je Fumić:

«Ubijani su zločinci, vojnici i civili, koji su činili pokolje ili ih organizirali, mada je u toj masi bilo i nevinih. Ovo navodim radi toga da naglasim tok događaja i da istaknem da Narodno oslobodilačka vojska nikog nije ubijala zbog nacionalne pripadnosti, već isključivo zbog počinjenih zločina. Ujedno time želim istaći da isključivu odgovornost za Bleiburg snosi Pavelić, koji je kukavički utekao, kao i njegovi doglavnici i cijeli ustaški poredak, a ne Tito i Narodno oslobodilačka vojska.»

Optuživanje antifašista pokušaj je pranja vlastite savjesti i stvaranja neke vlastite «bolje prošlosti» onih koji su sami radili zločine i njihovih istomišljenika, a najbolje oružje protiv njih su – povijesni argumenti, kazala je za naš radio predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vesna Čulinović-Konstatntinović:

«Sve ono što se zapravo može reći za one ljude koji su ubijali u logorima, sve se to trpa na naša leđa. Tu se ne može puno pomoći, može se samo očekivati da objektivni, dobronamjerni ljudi shvate da je dokument dokument, jer u tim knjigama su i ustaški dokumenti i svi dokumenti objektivno analizirani.»

Dobro je da smo se podsjetili na ono što je već unaprijed bilo osuđeno na propast, kazao je nakon promocije knjige «Hrvatska u logorima 1941 – 45» zagrebački socijaldemokratski gradonačelnik Milan Bandić:

«Svaki nacionalizam, svaki šovinizam i rasizam imaju svoje duboke korijene u preziru i mržnji. Za posljedicu su imali hrvatske logore. Ne ponovilo se. Dobro je da se podsjetimo na ono što je tamna strana i mrlja na hrvatskoj povijesti, ali isto tako, paralelno s tim, radi hrvatske budućnosti. Treba afirmirati ono što je u hrvatskoj antifašističkoj povijesti bilo dobro. Samo tako možemo ići naprijed.»

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG