Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bramerc u Beogradu pozvao na hapšenja begunaca


Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz u razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu, 17. aprila 2008.

Tokom posete Beogradu u četvrtak, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je Srbiju da što pre uhapsi haške begunce i izjavio da haško tužilaštvo razmatra mogućnost ulaganja žalbe na presudu Ramušu Haradinaju, Idrizu Baljaju i Ljahi Brahimaju.

Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, izjavio je tokom svoje prve radne posete Beogradu da nije zadovoljan presudom Ramušu Haradinaju i ostalim optuženima u tom procesu, jer ona ne odražava ono što haško tužilaštvo vidi kao činjeničnu osnovu predmeta:


"Naročito me brine činjenica što moje tužilaštvo nije bilo u stanju da predoči sve dokaze sudu usled činjenice da se neki svedoci nisu pojavili, uprkos svim našim naporima. Moje tužilaštvo sada proučava ovu presudu, na tristotine stranica, kako bi došlo do zaključka i odredilo moguće osnove za ulaganje žalbe."


Novinarima nije bilo omogućeno da postave pitranja Bramercu, koji je odmah otišao na dalje sastanke sa srpskim zvaničnicima. Na pitanja je odgovarala njegov portparol Olga Kavran koja je rekla da je rok za podnošenje najave žalbe 30 dana od presude, ali nije mogla da kaže i da li će žalba sigurno biti uložena. Prethodno je Bramerc rekao da je potrebno više napretka u svim oblastima saradnje Srbije sa Haškim tribunalom:

"Naročito sam insistirao na potrebi hapšenja četvorice preostalih begunaca Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina - od kritične važnosti je da oni što pre budu izvedeni pred lice pravde."


Serž Brammerc rekao je da će izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom podneti sredinom maja, a da će taj dokument Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predstaviti sredinom juna. Glavni tužilac Haškog tribunala sa zvaničnicima u Beogradu razgovara i o dostavljanju dokumentacije, pristupu arhivama, zaštiti svedoka i istragama mreže podrške beguncima.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG